Beter

 

Auteur: Maarten van der Weijden
Uitgever: Ambo | Anthos
Jaar: 2016
Bladzijden: 272

Over het boek:
Op 21 augustus 2008 won Maarten van der Weijden olympisch goud op de tien kilometer openwaterzwemmen in Beijing. Dat markeerde het einde van een lange weg naar de top. In 2001 werd bij hem acute lymfatische leukemie geconstateerd. Na een serie zware behandelingen, waaronder een stamceltransplantatie, genas hij van zijn ziekte en pakte hij zijn loopbaan als wedstrijdzwemmer weer op.
In Beter vertelt hij het verhaal van zijn ziekte en genezing. Hij schetst de moeilijke relatie met zijn vader en zijn streven om door een uitgekiende tactiek de beste zwemmer ter wereld te worden. Prachtig beschrijft Van der Weijden hoe de eerste meters die hij zwom na zijn genezing uiteindelijk leidden tot een gouden olympische medaille. Beter is een indringend en ontroerend boek over toeval, pech en geluk.

Mening Marjon:
Dit boek kon ik niet meer wegleggen. Ik volg geen sport, ook de Olympische Spelen krijgen niet veel aandacht van mij, dus ik hoorde voor het eerst over Maarten van der Weijden toen er sprake was van zijn zwem-elfstedentocht. Ik raakte geboeid door wat zijn achtergrond was. Zo jong al kanker gehad, overwonnen en dan terugkomen op dat niveau. En dan vervolgens zijn boek niet meer kunnen wegleggen. Maarten vertelt heel open en direct over zijn leven, het begin van zijn ziekte, hoe hij de behandelingen en complicaties doormaakte, zijn relatie met zijn ouders, zus en Daisy (nu zijn vrouw). Maar het meest raakt de manier waarop hij het ondergaat: het werkt ontnuchterend. Hij vraagt zich niet af waarom hij ziek werd, is niet bewust bezig met positief denken, betrekt het niet op zijn eigen handelen. Hij gaat er ‘gewoon’ voor, ondergaat het van minuut tot minuut, kijkt niet verder en hij zegt achteraf: Ik heb geluk gehad dat ik het overleefd heb. Van de mensen met wie hij op zaal lag leeft er geen een meer. Dat is heftig. Het doet je nadenken over hoe je zelf in het leven staat, wat maak je belangrijk en wat niet? Diep respect voor iemand die er met zo’n instelling doorheen komt. En diep respect voor de manier waarop hij geld heeft ingezameld voor KWF. Prettig geschreven in korte hoofdstukken, het houdt je aandacht vast. Aanrader.

*****

Marjon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.