Bevriend met Bram of een autist ****

bevriendmetbram

Auteur: Nanno Ymus
Uitgever: Free Musketeers
Jaar: 2011
Bladzijden: 66

Samenvatting:
Bram heeft vijf vrienden, maar die zijn niet zoals hij. Zij hebben geen autisme!
Zijn vrienden hebben nooit beseft hoe totaal anders iemand zijn omgeving kan ervaren en vertalen. Soms is dat moeilijk en soms is het wel handig. Bram heeft namelijk een geheel andere kijk op de wereld. Dit is ook te zien aan zijn mysterieuze notitieboekje.
Bram is helemaal niet nieuwsgierig naar waar het geld vandaan komt om auto’s te pimpen of de avonturen hieromheen, maar zijn vrienden wel!

Mening:
Een leuk boekje voor de jeugd met daarin een beetje spannend verhaal verwerkt. Op deze manier wordt het autisme van Bram makkelijk leesbaar en zou je het makkelijk kunnen accepteren. De schrijfster – zelf moeder van twee kinderen met ASS – heeft zich goed ingeleefd en je ziet Bram als persoon en niet als een klinisch omschreven autist. Hoe het echt voor niet-autisten is, weet ik niet echt, omdat ik zelf ASS heb. Ik herkende ook wel het een en ander in het verhaal en dat wat ik niet herken begrijp ik heel goed. Kanttekening: er stonden een aantal slordige fouten in. ‘De rechter bepaald’ (moet zijn: bepaalt) en: ‘Ik wordt’ (moet zijn: word). Het taalgebruik verarmt in Nederland toch al zo en als de jeugd dit soort dingen onder ogen krijgt… Maar verder: aanrader! Dit zou op elke basisschool gelezen moeten worden! En ik hoop dat deze ASS-moeder meer boeken gaat schrijven.

****

Marjon.

EĂ©n gedachte over “Bevriend met Bram of een autist ****”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.