De bloemenjaren

Bloemenjaren

Auteur: Erica James
Uitgever: De Fontein Romans & Spanning
Bladzijden: 448
Jaar: 2015

Over het boek:
Internationaal bestsellerauteur Erica James heeft met `De bloemenjaren opnieuw een heerlijke, meeslepende roman geschreven. Saskia houdt van haar werk als boekrestaurator. Ze besteedt haar dagen aan het voorzichtig restaureren van de vele beschadigde en kwetsbare boeken die haar worden toegezonden. Maar als ze op een dag een handgeschreven notitieboekje vindt, dat zorgvuldig verborgen is in een oude Bijbel, is haar nieuwsgierigheid gewekt. Wie heeft al die moeite genomen dit document te verbergen, en waarom? Saskia komt op het spoor van een hartverscheurend verhaal van liefde in tijden van oorlog

Mening Natasja:
De cover en de samenvatting van het verhaal spraken me al erg aan en het heeft me zeker niet teleurgesteld.

Het eerste wat me erg raakte in dit verhaal was de warme familieband die er was. Het is zeker geen standaard gezin, maar een gezin wat samen leeft na veel verdriet, een aparte combinatie maar wel eentje die je niet snel vergeet en waarvan je iedereen in je hart sluit.

Als Saskia een boekje vindt tijdens het restaureren van een bijbel, word je daar als lezer helemaal in mee gezogen. Het speelt zich af tijdens de oorlog, maar de liefde heeft in dit verhaal de overhand, en is de oorlog slechts een achtergrond. En het maakt niet uit in welk deel je zit van de verschillende verhalen want ze grijpen je beide aan.

Dit boek heeft ook verschillende boodschappen die allemaal even mooi zijn. Een prachtig verhaal die een roman lezer wel weet te waarderen.

****

Mening Marjon:
Wat een prachtige roman. Erica James weet haar hoofdpersonen altijd neer te zetten als echte mensen, met hun tekortkomingen, zoals iedereen dat heeft. Vooral Matthew’s karakter vind ik erg goed uitgewerkt. Het boek bevat twee verhalen en omdat je vooral wil weten wat er vroeger is gebeurd, blijf je doorlezen. Het is een mooi boek, maar ook een verdrietig boek. Ik heb af en toe met tranen in mijn ogen gezeten. Wat een aanrader!

*****

Natasja, Clasien en Marjon.

5 gedachten aan “De bloemenjaren”

 1. In dit verhaal staan boeken centraal, boeken voor verzamelaars van oude boeken in goede staat.
  De vader van Saskia 32 jaar heeft een boekwinkel in oude boeken, deze koopt hij op bij huisveiligen. Wanneer de boeken erg beschadigd zijn zorgt Saskia ervoor dat ze weer toonbaar worden, zij is boekenrestarateur. Ze wonen samen met twee opa’s, Oliver en Harvey, in een huis.

  Matthew 34 jaar erft een groot huis met daarin een aanzienlijke hoeveelheid oude boeken, hij schakelt Saskia en haar vader in. Matthew is opgegroeid in dit huis samen met zijn moeder die huishoudster was voor Jacob de huiseigenaar.

  Tijdens herstelwerkzaamheden van een familiebijbel ontdekt Saskia een notitieboekje welke verstopt zit in deze bijbel. Dit verhaal heet: De bloemenjaren en gaat over een man die werkzaam is als cryptoanalist in Bletchley Park tijdens de oorlog, 1943.
  De bloemenjaren vertelt het verhaal van deze man, die later Jacob blijkt te zijn, en zijn liefde voor het leven Katherine “Kitty”.

  Zowel Matthew en Saskia zijn gefascineerd door dit verhaal, deze oorlogsromance.

  Dit is echt een boek voor romanliefhebbers, je krijgt drie romans voor de prijs van Ă©Ă©n. Zowel die van Jacob, Matthew en Saskia haar vader. Er gebeurt niet echt veel spectaculairs het keutelt maar een beetje door. Ik begon me op een gegeven moment te vervelen en las iedere keer kleine stukjes om dan weer wat anders te gaan doen. Uiteindelijk heb ik er een ander boek naast gelezen, omdat ik wou weten hoe de romances af zouden lopen. Ik geef 3,5 *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.