Broodbuik

broodbuik

Auteur: William Davis
Uitgever: Kosmos Uitgevers
Jaar: 2013
Bladzijden: 320

Samenvatting:
Steeds meer mensen zijn intolerant voor gluten, hebben een tarweallergie of coeliakie. Glutenvrije produkten zijn gemakkelijk verkrijgbaar in de winkels. Maar hoe ongezond tarwe werkelijk is, ook voor iedereen die niet aan bovenstaande lijdt, is veel minder bekend. Als we minder tarwe nuttigen, vallen we niet alleen af, maar verdwijnen allerlei vage vermoeidheids- en buikklachten, kunnen we ontstekingen remmen en type 2 diabetes terugdringen.
Het gevaar van tarwe is hét gezondheidsissue anno nu.

Mening:
Al 1,5 jaar eet ik 99% van de tijd glutenvrij, op biologische spelt na. En dat laatste eet ik ook met mate. Ik ben daar enorm van opgeknapt: weg gewrichts- en spierpijnen, weg depressie, weg moeheid, weg slecht slapen, enzovoort.
En daar gaat dit boek dan ook over. Omdat ik studies op het gebied van voeding heb gedaan ben ik het gaan lezen, niet omdat ik nog overtuigd moest worden.
Het boek vertelt duidelijk wat er in je lichaam gebeurt als je tarwe eet en legt ook uit wat er de laatste 50 jaar veranderd is aan tarwe – want dat is vooral de oorzaak van dat steeds minder mensen tarwe verdragen (zonder dat ze weten dat hun klachten daar vandaan komen). Maar tussen die stukjes duidelijkheid door zitten veel technische verhalen – die ik makkelijk las door mijn studie-achtergrond maar waarvan ik me afvraag of een ‘leek’ daarop zit te wachten. Halverwege het boek kwamen de herhalingen. Ik zou denken: op een gegeven moment weet je het wel.
Kanttekening vanuit mijn kennis (en ervaring) is dat zuivel – vooral van de koe – ons ook meer slecht dan goed doet. Ik verdraag het zelf ook slecht. Tot mijn grote verbazing wordt dat juist gepromoot in dit boek.
Al met al heb ik een beetje dubbel gevoel bij dit boek. Maar toch zou iedereen die gewoon tarwe eet eens een blik in dit boek moeten werpen.

***

Marjon.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.