Cliffrock Castle

Auteur: Josephine Rombouts
Uitgever: Em. Querido’s Uitgeverij
Jaar: 2018
Bladzijden: 352

Over het boek:
Als de Nederlandse Josephine Rombouts met haar gezin aan de Schotse westkust gaat wonen, grijpt ze de kans om housekeeper op het plaatselijke kasteel te worden met beide handen aan. Zonder enige kennis van huishouding of de Britse elite probeert ze zich staande te houden in haar nieuwe omgeving, waar ze te maken krijgt met Engelse landeigenaren, Franse koks, Schotse onafhankelijkheid, dakdekkers, spoken, etiquette en tradities.

Met humor en scherpe observaties beschrijft Rombouts een microcultuur waarvan het bijna onvoorstelbaar is dat die tegenwoordig nog bestaat. Tafeldekken met een meetlat, de strenge regels voor het dragen van tweed – ze verbaast zich vaak, maar leert snel. De verlaten, ruige natuur van Schotland vormt het fraaie decor van haar belevenissen.

Mening Marjon:
Dit is natuurlijk alleen al een uniek verhaal: een Nederlands gezin dat in Schotland gaat wonen. En dan krijgt de moeder van het gezin – Josephine – ook nog eens een hele unieke baan: Housekeeper in een echt kasteel. Ze vertelt er over in dit boek en wat is dat boeiend! Je leest over het wel en wee, de klasse-verschillen (niet alleen tussen de kasteelbewoners en het personeel, maar ook tussen de bevolking onderling), over de mentaliteit van de Schotten, het klimaat, de ruige natuur en over Het Spook. Josephine gelooft eigenlijk niet in spoken, maar kan je daar wel onderuit in zo’n kasteel? Je blijft lezen. Wat een aanrader!

*****

Marjon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.