Auteur: Jonas Jonasson
Uitgever: Signatuur
Jaar: 2017
Bladzijden: 320
Over het boek:
“Allan wordt honderd en dat moet natuurlijk groots gevierd worden in het bejaardentehuis, behalve dan dat de jarige het op zijn heupen krijgt en, kort voordat het feest losbarst, vertrekt. Hij vindt dat hij de tijd die hem rest beter kan besteden, en hij klimt uit het raam en verdwijnt. Pers en burgemeester hebben het nakijken.
Nadat hij uit het bejaardentehuis is ontsnapt, beleeft Allan het ene na het andere avontuur. Het is een nuchter type dat weinig tot geen angst kent en die verder niet al te lang stilstaat bij zijn beslissingen. Hij handelt eerder ad hoc en is niet bang voor avonturen, met alle gevolgen van dien.
Vanaf het moment dat Allan het bejaardentehuis verlaat, wordt De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween een soort roadtrip waarbij de lezer de memorabele avonturen van de 100-jarige meemaakt. Zo let hij even op een koffer voor iemand die maar niet terugkomt en dus gaat de koffer mee de bus in. Er blijkt echter enorm veel (maffia)geld in te zitten, wat leidt tot woeste achtervolgingen. Ook verzamelt hij een bonte club figuren om zich heen in een zwaan-kleef-aan effect.
Tegelijkertijd passeren de memorabele momenten uit zijn leven én die van de twintigste-eeuwse geschiedenis de revue, met Allan als wel heel bijzonder gezelschap.”
Mening Viv:
Ik vond dit boek bij de kringloopwinkel. En ik weet dat het bij het verschijnen ervan heel populair was. Daarom was ik er zelf ook wel benieuwd naar. Het verhaal begint als de 100-jarige Allan uit het raam klimt van zijn kamer in het bejaardentehuis. Hier begint het gelijk met een rollercoaster aan gebeurtenissen. Ik heb moeten lachen, maar vond het soms ook wel erg onwaarschijnlijk. Ook wisselen de hoofdstukken elkaar af in het nu en in het leven van Allan in vroegere tijden. Je leest mee met de geschiedenis van het communisme en de tweede wereldoorlog in verschillende landen. Overal lijkt Allan zijn invloed gehad te hebben als ‘kernwapen’ specialist. Allan ontmoet tijdens zijn roadtrip een aantal mensen die hem vergezellen tijdens de reis. Of eigenlijk de vlucht om uit handen te blijven van de politie. Het boeide toch genoeg om het boek in een rustig tempo uit te lezen. En te weten te komen hoe de roadtrip van Allan eindigde. In juli van dit jaar verschijnt nog een boek met Allan in de hoofdrol. En dit boek zelf is verfilmd.
***
Viv.
Gek hè, dit boek heeft me nooit getrokken.
Ik ben er ooit in begonnen. Toen trok het me niet zo. Maar ik heb het als hoorspel gehoord en dat was wel hilarisch. De film vind ik ook heel erg leuk. Misschien is de vertraging gewoon niet erg goed geschreven. Dat maakt heel wat uit, of de vertaler een beetje aantrekkelijk kan schrijven.
Vertraging is natuurlijk vertaling. 😂
De film ook gezien, die vond ik eigenlijk nog minder dan het boek 😉
Grappig, die verschillen!