De afstand tussen jou en mij en de kersenboom

 

Auteur: Paola Peretti
Uitgever: Harper Collins
Jaar: 2018
Bladzijden: 192

Over het boek:
Mafalda is negen en weet √©√©n ding zeker: ergens in de komende zes maanden zal ze blind worden. Ze heeft een lijst gemaakt van “Dingen die ik heel, heel belangrijk vind (die ik niet meer zal kunnen doen)’. Ook moet ze misschien verhuizen en haar kat Ottimo Turcaret achterlaten. In een poging om grip te krijgen op haar situatie, besluit ze in een hoge kersenboom op het schoolplein te gaan zitten en van daaruit de wereld te observeren.
Met levendige, rake beelden weet Paola Peretti een grootse belevingswereld van een bijna blind meisje te scheppen. De toon is onschuldig, maar heeft een diepe weerklank. Dat maakt De afstand tussen jou en mij en de kersenboom tot een rijke en indringende roman voor jong en oud.

Mening Marjon:
Aangrijpend, diep en lief, onschuldig bijna, zo zou je dit boek kunnen omschrijven. Aan het woord is Mafalda die 9 is (bijna 10) en je kijkt door haar ogen de wereld in. Dit moet je figuurlijk nemen want Mafalda ziet haast niets meer: ze wordt in korte tijd blind. Op haar eigen kinderlijke maar daarom directe manier legt ze uit hoe ze elke dag beleeft. Ze vertelt over haar angsten, haar kat, haar vriendschap met Filippo – die ze eerst op afstand probeert te houden, over Estella, een Hongaarse vrouw en over haar fantasie√ęn. Ze denkt dat haar overleden oma in de grote kersenboom woont, waar ook fantasiefiguur Cosimo (uit een boek) vertoeft. Het is toegankelijk geschreven, in korte hoofdstukken verdeeld en het doet je glimlachen en slikken, want behalve leuk is het vooral aangrijpend. Een aanrader, ook voor de jeugd.

*****

Ik ontving dit boek van de uitgever, waarvoor mijn hartelijke dank.

Marjon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.