De bakkersdochter

bakkersdochter

Auteur: Sara McCoy
Uitgever: Meulenhoff Boekerij B.V.
Jaar: 2012
Bladzijden: 368

Over het boek:
Duitsland, 1945. De ergste terreur en wanhoop van de oorlog zijn tot nu toe voorbij gegaan aan de jonge Elsie Schmidt en haar familie. Ze worden beschermt door een hooggeplaatste Nazi die met Elsie wil trouwen. Maar als er in de nacht van Kerstavond een ontsnapt joods jongetje op de stoep van de bakkerij staat, weet Elsie dat ze alles wat ze liefheeft in gevaar brengt als ze de deur voor hem opent.
Zestig jaar later, in El Paso, Texas, wordt journaliste Reba Adams er op uitgestuurd om een feel-good kerststuk te schrijven voor het plaatselijke blad. Reba is al jaren op de vlucht voor de herinneringen aan haar turbulente jeugd, maar ze is al lang genoeg in El Paso om er een full-time baan en een verloofde te vinden.
Reba’s opdracht brengt haar naar een oude bakkerij aan de andere kant van de stad. Het interview zou hooguit een paar uur in beslag moeten nemen, maar de eigenaresse van Elsie’s Bakkerij laat zich niet makkelijk interviewen en Reba voelt zich genoodzaakt om keer op keer naar de bakkerij terug te keren.
Voor Elsie zijn Reba’s vragen zijn een nare herinnering aan een donker verleden: haar leven in Duitsland tijdens die laatste sombere jaren van de Tweede Wereldoorlog. Maar als de levens van Elsie en Reba steeds meer met elkaar verweven raken, worden ze gedwongen om de ongemakkelijke waarheden uit het verleden onder ogen te zien en de moed te vinden om te vergeven.

Mening Viv:
Dit boek wordt vergeleken met “Haar naam was Sarah” en “Het familieportret” allebei de boeken die ik heb gelezen en waar ik erg van onder de indruk was. De overeenkomst is dat het om twee verhaallijnen gaat, de ene in de tweede wereldoorlog en de andere in het heden. Beide verhaallijnen en personages raken steeds meer met elkaar verweven. Toch is dit weer een heel ander verhaal, die ook de Nazi kant van een jong meisje in de oorlog in Duitsland laat zien. Ik had bijvoorbeeld nog nooit gehoord van de “Lebensborn” waar jonge vrouwen naar toe werden gestuurd om voor zo zuiver mogelijk nageslacht te zorgen… Een heftig verhaal en ik las gauw door om te weten hoe het af zou lopen. Vergeving, schuld en herrinneringen staan centraal in dit boek. Erg meeslepend en zeker een aanrader. 

*****

Viv.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.