De belofte

debelofte

Auteur: Nadine Ahr
Uitgever: Querido
Jaar: 214
Bladzijden: 240

Samenvatting:
Ze waren verliefd maar konden niet samen verder. Ria, weduwe, en Edwin, gescheiden, komen elkaar een half leven later opnieuw tegen en besluiten nooit meer uit elkaar te gaan. Ze brengen vele gelukkige jaren met elkaar door, tot Ria tekenen van dementie begint te vertonen. Ze lijdt onder hallucinaties, herkent Edwin niet meer en begint te schreeuwen als ze hem ziet. Hij blijft zich over haar ontfermen, maar haar toestand verslechtert zo dat hij het uiteindelijk niet meer kan opbrengen haar te verzorgen.
Op zeer aangrijpende wijze vertelt hun kleindochter over haar oma, die de greep op de werkelijkheid langzaam kwijtraakt, en haar opa, die de liefde van zijn leven een tweede keer verliest, ditmaal aan een ziekte die de herinnering aan hun grote geluk definitief vernietigt.

Mening:
Een heftig verhaal – echt gebeurd – over twee mensen die elkaars grootste liefde zijn, waarvan er een gaan dementeren. Zoals zo vaak gaat de ander dan voor zijn/haar dementerende partner zorgen en gaat daarbij ver over zijn/haar grenzen. Waarschijnlijk herkenbaar voor velen. Ook mijn ouders hadden daarmee te maken; mijn moeder kreeg Parkinson en mijn vader cijferde zichzelf volledig weg om voor haar te blijven zorgen – met alle gevolgen van dien. Misschien is dit boek des te aangrijpender voor mij, maar het is sowieso aangrijpend geschreven, heel direct en open. Aanrader!

*****

Marjon.

2 gedachten over “De belofte”

  1. weer een aanrader pfff denk dat ik maar niet meer ga poetsen en alleen maar lezen haha nee hoor ik ga gauw verder vanmiddag misschien nog een uurtje of zo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.