De Delta deceptie

Auteur: Dan Brown
Uitgever: Luitingh
Jaar: 2001/2006
Bladzijden: 416

Over het boek:
Onder het poolijs ligt iets wat de wereld voorgoed kan veranderen…
Een NASA-satelliet doet een opzienbarende ontdekking op de Noordpool. Dat is een opsteker voor de ruimtevaartorganisatie, die al tijden onder vuur ligt. Ook voor president Zach Herney betekent de vondst goed nieuws: een tweede termijn in het Witte Huis lijkt in zicht.
De president vraagt Rachel Sexton, analiste bij de inlichtingendienst NRO, na te gaan of de vondst authentiek is. In allerijl vertrekt ze naar het noordpoolgebied om het werk van een team wetenschappers, onder wie de charismatische oceanograaf Michael Tolland, te controleren.
Maar na Rachels aankomst neemt de zaak een onverwachte wending. Het ‘bewijs’ lijkt minder rotsvast dan gedacht. Voor de president gewaarschuwd kan worden, begint een nachtmerrie op het poolijs. Een speciale eenheid maakt werk van zijn missie: kost wat kost voorkomen dat de waarheid uitkomt…
Na Het Juvenalis dilemma, maar v√≥√≥r De Da Vinci code, schreef Dan Brown deze ‘verfijnde mengeling van actie en intriges’ (Publishers Weekly). Opnieuw besteedt hij aandacht aan een schimmige geheime dienst. Deze National Reconnaissance Office is nauw verweven met de beroemde ruimtevaartorganisatie NASA.

Mening Marjon (4 oktober 2007):
Tja, een mening is een mening en natuurlijk helemaal persoonlijk. En dus zou ik het boek nu helemaal kunnen afkraken, maar dat zou niet eerlijk zijn. Want ik denk dat het in wezen een heel goed boek is en ik vond het echt heel interessant. Dus z√≥ doen ze dat in Amerika (en overal). Wat betreft geheime dienst, beveiliging, intriges, noem maar op. Heel interessant dus. En spannend was het ook. Maar ik heb het met weinig plezier gelezen. Ik vond het niet lekker lopen, teveel heen en weer springen tussen de vele verhaallijnen en teveel technisch wetenschappelijk gewauwel (geef mij maar medische wetenschap), waar het verhaal op gebouwd werd. Het duurde ruim 100 bladzijden voor naar mijn gevoel het verhaal pas echt begon, daarvoor leek het een omslachtige inleiding. En ik vond de personages weinig menselijk neergezet. Misschien wil ik me wel identificeren met de hoofdpersonen. En ik denk dat iedere lezer dat doet. Zo kom je echt in het verhaal, wat mij met dit boek niet gelukt is. Deze Dan Brown is voor mij dus een echte deceptie (teleurstelling). Maar als je van technische wetenschap houdt… Lezen!

***

Marjon.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.