De dochter van Mistral

Auteur: Judith Krantz
Uitgever: Elsevier
Jaar: 1984
Bladzijden: 510

Over het boek:
De beeldschone Maggy Lunel wordt als buitenechtelijk kind na het overlijden van haar moeder door haar grootmoeder opgevoed. Als die ook overlijdt verlaat Maggy de Provence en gaat naar het Parijs van de jaren twintig om haar geluk te beproeven.
Daar ontmoet ze de nog onbekende kunstschilder Julien Mistral, die haar vraagt model te staan. Mistrals schilderijen met de naakte Maggy als middelpunt trekken de aandacht van een groot publiek. Mistral krijgt naam als schilder, maar maggy verdwijnt langzaam naar de achtergrond.
Nadat Maggy haar verbroken relatie met Mistral heeft verwerkt, begint ze een verhouding met de schatrijke Amerikaan Perry Kilkuller. Zijn vrouw stemt echter niet toe in een scheiding, ook niet als uit de relatie tussen Maggy en Perry een dochter, Teddy, wordt geboren.
Als Maggy met haar dochtertje naar New York vertrekt, verneemt ze dat Perry overleden is. Maggy en Teddy staan er nu alleen voor. In New York groeit Teddy op tot een oogverblindende schoonheid. Tijdens een fotosessie in Frankrijk voor een modetijdschrift, ontmoet ze Mistral en wordt op slag verliefd.
Uit deze stormachtige liefdesaffaire wordt Fauve, de dochter van Mistral geboren. De tragische wending die de roman dan neemt, voegt een ontroerende dimensie toe aan de band tussen Mistral en drie generaties schoonheden.

Mening Marjon:
Tot mijn grote verrassing heb ik dit boek hier nog nooit geplaatst. Het staat wel op de oude Uitgelezen KLIK (opent in nieuw tabblad/venster). 
Dit boek is mijn favoriete boek aller tijden. En hoewel ik sindsdien heel wat prachtige pareltjes heb gelezen is er wat mij betreft geen een die dit evenaart. Bijna elk jaar herlees ik dit boek en het doet nog steeds net zoveel met me als de eerste keer dat ik het las. 
In dit boek lijkt Maggy Lunel de hoofdrol te spelen, maar in wezen draait alles om kunstschilder Julien Mistral, waar drie generaties vrouwen mee te maken krijgen: Maggy, haar dochter Teddy en diens dochter Fauve. Mistral heeft onbewust heel veel invloed op Maggy’s toekomst en als hij Teddy ontmoet is hij verloren. Dan is de tweede Wereldoorlog al geweest, een oorlog waarin Julien Mistral grote fouten maakte. Fauve leert hem tenslotte waarom dat allemaal fout was. Toch kan je een man als Mistral begrijpen; hij is een genie in zijn werk. Het boek is op een heerlijke manier geschreven; je blijft lezen. En als je het uit hebt, heb je het idee dat deze mensen echt bestaan (hebben). Het boekt raakt, speelt met je verbeelding en neemt je mee naar het New York van de vorige eeuw en mee naar de mysterieuze Provençe. En ondanks het feit dat het eindigt in de jaren 70 van de vorige eeuw is het een tijdloos boek. Ik heb weer genoten.

Behalve dit boek heb ik nog een exemplaar (tja, ik spoor soms niet) en heb ik de serie op dvd en de muziek van de serie heb ik ook in mijn bezit. Zegt genoeg denk ik 🙂

*****

Marjon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.