De erfgenamen van het land (Australië Trilogie deel 3)

Schrijver: Tamara McKinley
Uitgeverij: De Kern
Jaar: 2010
ISBN: 9789032512170
Aantal blz.: 410

Over het boek:
Ruby treedt in de voetsporen van haar grootouders wanneer ze samen met haar man James de onontgonnen Australische outback in trekt. Een reis die gepaard gaat met gevaren, maar het echte gevaar komt uit een onverwachte hoek wanneer James de verleiding van de gold rush niet kan weerstaan. Ruby wordt op zichzelf teruggeworpen en de enige manier waarop ze kan overleven is door toenadering te zoeken tot Kumali, een Aboriginalmeisje. Intussen arriveren aan de Australische kust een Haïtiaanse vrouw met een mysterieus verleden, een jonge schooljuf en een jongeman van adel. Allen zijn nog onwetend dat hun levens met elkaar vervlochten zullen worden in een land waarnaar ze met zo veel verwachtingen zijn afgereisd.

Mening Marjon (18 juli 2010):
Ik moest hier en daar graven in mijn herinnering omdat er iets werd aangehaald van een vorig boek. Het is knap om zo een aantal familiegeschiedenissen (is dat een woord) op te zetten en deze in drie boeken naar elkaar te laten lopen. Hoewel de historische feiten kloppen, zijn de families en hun verhalen natuurlijk fictief, maar je wordt er zo in meegezogen dat het heel reëel overkomt. Je kan je voorstellen hoe de strafkolonie daar ontstond, hoe Australië zich ontwikkelde tot wat het nu is. Maar ook hoe wreed de Aboriginals alles werd ontnomen, hoe ze werden beschouwd als ‘wilden’, werden afgeslacht en vernederd. Het staat haaks op waar de ‘blanken’ in dit verhaal voor staan. En we weten allemaal dat er nog zoveel etnische zuiveringen worden uitgevoerd in onze wereld.
In dit boek komen ook wreedheden voor. Maar ook mooie dingen. Ook dit boek boeit vanaf de eerste bladzijde tot het einde. Petje af voor deze schrijfster. En helaas… Deze serie is ten einde. Gelukkig heeft ze ook al zoveel andere boeken geschreven – ze spelen zich allemaal in Australië af – en er komen er vast nog veel bij.

*****

Marjon.

Het vorige deel:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.