De gekwelde man (Inspecteur Wallander 10)

Schrijver: Henning Mankell
Uitgever: De Geus Spanning
Jaar: 2010
Aantal blz: 603

Over het boek:
HÄkan von Enke, een gepensioneerde hooggeplaatste zeeofficier, verdwijnt tijdens zijn ochtendwandeling in het Liljanswoud nabij Stockholm. Het is winter en hij heeft net zijn vijfenzeventigste verjaardag gevierd. Voor Kurt Wallander wordt dit een hoogstpersoonlijke kwestie: Von Enke is namelijk de schoonvader van zijn dochter Linda. Sommige sporen wijzen in de richting van het verleden, naar de tijd van de Koude Oorlog, extreem-rechtse groeperingen en huurmoordenaars uit voormalig Oost-Europa. Vooral gebeurtenissen in het begin van de jaren tachtig spelen een belangrijke rol, toen Russische onderzeeërs er herhaaldelijk van werden beschuldigd de Zweedse territoriale wateren binnen te dringen.
Wallander beseft dat hij mogelijk een gigantisch geheim op het spoor is dat betrekking heeft op de volledige naoorlogse geschiedenis van Zweden. Terwijl hij zijn hoofd breekt over de ware toedracht verschijnt er een nog veel donkerder wolk aan de horizon.

Mening Marjon (25 februari 2010):
Ik heb ze allemaal gelezen, alle boeken uit de Kurt Wallander-serie en ik ben een echte Kurt Wallander-fan. En toen kwam dit boek uit, het laatste met Kurt Wallander. Even slikken dus. Het gaat over de Koude Oorlog en duikboten, niet echt mijn onderwerpen… Maar Henning Mankell heeft een prettige schrijfwijze en Kurt is Kurt. Het boek boeide me vanaf de eerste bladzijde en het verhaal zoog me mee. Het is wederom gedurfd; de politiek speelt een rol met (ooit) bestaande personen. Heel knap neergezet. En toen was het uit. Over en uit met Kurt Wallander. Gaat hij dood dan…? Tja, dat ga ik niet zeggen ;-))) Maar het is absoluut de allerlaatste Kurt Wallander en ik vind het een prachtige afsluiting van een prachtige reeks. De moeite waard!

*****

Marjon.

Voorgaande delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.