De geniale vriendin (De Napotilaanse romans 1)

 

Auteur: Elena Ferrante
Uitgever: Wereldbibliotheek
Jaar: 2013
Bladzijden: 334

Over het boek:
Lila en Elena groeien samen op in een volkswijk in het Napels van de jaren vijftig, een tijd waarin het ondenkbaar is dat meisjes hun tijd verspillen met leren. De intelligente Lila moet van school om te gaan werken. Ze probeert aan haar milieu te ontsnappen door jong te trouwen. Haar beste vriendin Elena mag wél verder leren, maar beseft maar al te goed hoeveel slimmer Lila is. En mooier.

De geniale vriendin is de eerste van Ferrantes vier Napolitaanse romans, waarin zij met groot inlevingsvermogen en in een onnavolgbare stijl vertelt over twee vrouwen en hun levenslange vriendschap, die even sterk om liefde als om rivaliteit draait. Ferrante vertelt met het verhaal van Lila en Elena ook het verhaal van een wijk, een stad en een land in een tijd vol veranderingen.

Mening Viv:
Bijzonder verhaal over een vriendschap tussen de 2 vriendinnen Elena en Lila die elkaar leren kennen in hun kinderjaren. Het speelt zich af in de jaren 50 in de Italiaanse stad Napels. En wordt verteld door Elena ongeveer 60 jaar later. De schrijver is een pseudoniem en er doen verhalen de ronde dat de boeken zijn geschreven door een mannelijke Italiaanse journalist. In het begin moet ik er een beetje in komen. Het boek begint met de opsomming van heel veel personages uit de volkswijk waar Elena en Lila wonen. Af en toe sla ik daar wel op terug om te kijken over wie het gaat. Toch word ik al snel meegezogen in het verhaal. Dat komt door de manier waarop de schrijver alle personages tot leven brengt. Je waant je zelf ook in het naoorlogse Napels. Ik ben erg benieuwd hoe het Lila en Elena verder vergaat. Het boek eindigt op hun zestiende verjaardag met het huwelijk van Lila. Elena is druk met studeren op het gymnasium. “De geniale vriendin” is deel 1 van 4 van deze reeks boeken genaamd de Napolitaanse romans.

*****

Vivje.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.