De hartelijke groente

Auteur: Vinnie Ko
Uitgever: Uitgeverij Podium
Jaar: 2016
Bladzijden: 172

Over het boek:
Waarom zit een student op zijn kamer, maar niet op de kantine? Als je slasaus over de sla doet, waarom dan geen pindasaus over pinda’s? En wat is de reden dat een positief woord als ‘kut’ als scheldwoord wordt gebruikt?
Dit zijn slechts enkele van de vele valkuilen in de Nederlandse taal waar de Zuid-Koreaanse Vinnie Ko (1990) mee te maken krijgt als hij in een Gronings studentenhuis belandt. Als bĂšta is hij altijd op zoek naar logica, maar die lijkt ver te zoeken. Na veel worstelingen krijgt hij ten slotte zo veel lol in het Nederlands dat hij besluit schrijflessen te nemen. De Groene Amsterdammer merkt zijn talent op en biedt Vinnie een plek op de website.
In Met hartelijke groente zijn deze scherpzinnige, soms hilarische columns gebundeld en aangevuld met 29 nieuwe stukken. Daarin doet hij uit de doeken hoe hij met angst en beven wiskundeles gaf op een middelbare school, hoe zijn Nederlandse vriendin zijn ‘hamstergedrag’ niet kan waarderen en hoe hij onbedoeld een collectant afpoeierde.

Mening Marjon:
Dit boek kan je alleen maar met een brede lach lezen. Deze Vinnie Ko laat ons inzien hoe bizar onze taal en ons taalgebruik eigenlijk is. Saus met pinda’s heet pindasaus, maar slasaus bevat geen sla en heet zo omdat het over de sla gaat. En waarom is het tanden-borstel, maar tand-pasta? Eigenlijk is het een wonder dat degene die in Nederland is geboren en met Nederlands is opgevoed het allemaal weet, onthoudt en begrijpt. Het boek bestaat uit anekdotes, eigenlijk gebundelde columns die Vinnie Ko ooit voor de Groene Amsterdammer schreef. Hilarisch, verbijsterend en zo leuk om te lezen.

*****

Marjon.

2 gedachten over “De hartelijke groente”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.