De Japanse minnaar

Japanseminnaar

Auteur: Isabel Allende
Uitgever: Wereldbibliotheek
Mei 2015
Bladzijden: 320

Over het boek:
Alma is tien jaar oud als ze in 1939 door haar ouders naar familie in de Verenigde Staten wordt gestuurd om aan de nazi’s te ontkomen. Het verdriet om haar in Polen achtergebleven vader en moeder, die de naziterreur niet zullen overleven, wordt slechts verzacht door de vriendschap met haar achterneef Nathaniel en met haar vriendje Ishimei, de zoon van een Amerikaans- Japans echtpaar. De vijandschap waarmee de Amerikaanse samenleving hen bejegent tijdens en na de Tweede Wereldoorlog – Alma is een vluchteling, Nathaniel Jood en Ishimei Japanner – brengt hen bij elkaar. Ishimei wordt Alma’s grote liefde, maar zij trouwt met Nathaniel. Toch blijven hun levens met elkaar verbonden, want zij delen een afschuwelijk geheim. Jaren later wordt dit verhaal ontrafeld door Alma’s kleinzoon Seth, die Alma regelmatig komt opzoeken in het bejaardentehuis. Daar leert hij de verzorgster Irina kennen, een jonge vrouw met een getroebleerd verleden. Tussen Seth en Irina ontstaat voorzichtig iets moois, maar ook Irina moet zich eerst bevrijden van wat zij jarenlang geheim probeerde te houden.

Recensie Ghita:
Isabel Allende is een van mijn favoriete schrijfsters, al lezen sommige van haar boeken niet altijd lekker weg.
Dit was een boek dat wel lekker weg las en je zat er al meteen aan het begin in. Het verhaal gaat over de oude Alma die in een verzorgingstehuis woont in een zelfstandige woning, ze wil ook absoluut niet naar niveau 2, wat betekent dat ze haar zelfstandigheid kwijt is. Ze maakt kennis met Irina, die ongeveer gelijk met haar in het verzorgingstehuis is gekomen, maar dan om daar te werken. Alma vraagt Irina om na werktijd na haar toe te komen om te helpen met wat klusjes. Dat bestaat uit het uitzoeken van foto’s en brieven. Alma’s kleinzoon Seth komt ook regelmatig langs en samen met Irina duikt hij via de foto’s en brieven steeds meer in Alma’s verleden. En Alma gaat ook steeds meer vertellen over vroeger, over haar grote maar onmogelijke liefde Ishimei en haar neef NathaniĂ©l, die haar beste vriend, haar maatje is en later zelfs haar echtgenoot is.
Steeds meer wordt duidelijk over Alma’s geheim (liefde voor twee mannen) , en Irina’s geheim waarom ze zich voor Seth afsluit. Seth valt al vanaf het begin voor Irina, maar het duurt het hele boek voordat zij hem een beetje toe laat…..het hoe en waarom komt pas aan het einde van het boek naar voren. En het blijft ook tot de laatste, verrassende pagina’s boeien.

Een van de beste boeken die ik afgelopen tijd heb gelezen.

****1/2

Ghita

2 gedachten aan “De Japanse minnaar”

  1. Ik was nog vergeten te schrijven dat de hoofdpersonen echt inhoud hebben, ze hebben ieder hun karaktertrekjes, personages zijn goed uitgewerkt en niet oppervlakkig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.