De keuze

 

Auteur: Edith Eva Eger
Uitgever: Lev.
Jaar:  2018
Bladzijden: 328

Over het boek:
Edith Eva Eger was zestien jaar oud toen ze in 1944 naar Auschwitz werd gedeporteerd. Haar ouders werden direct naar de gaskamer gestuurd en Edith werd gedwongen om voor Mengele te dansen. Haar onverschrokkenheid hielp haar en haar zusje te overleven, al waren ze nog maar nauwelijks in leven toen het kamp eindelijk werd bevrijd.

In De keuze deelt dr. Eger haar oorlogsherinneringen en de opmerkelijke verhalen van hen die zij sindsdien heeft geholpen. Ze doet uit de doeken hoe ze als psycholoog haar cliënten al jarenlang helpt om zich uit hun eigen gedachten te bevrijden, en hoe iedereen uiteindelijk voor vrijheid kan kiezen.

Edith Eva Eger is nu negentig en danst nog altijd. Haar indrukwekkende en belangrijke verhaal is een inspiratie voor iedereen.

Mening Marjon:
Ik vind het lastig dit boek ergens onder te brengen. Het is een autobiografie van Edith Eger over haar jonge leven als Hongaarse Joodse die in Auschwitz terecht kwam en dit ternauwernood overleefde, samen met haar zus. Haar andere zus ontkwam, haar ouders werden naar de gaskamers geleid. Ze vertelt over haar leven daarna, haar huwelijksleven, hun vlucht naar Amerika, hun kinderen en hoe het verder ging. Ze gaat psychologie studeren, zit gevangen in het trauma dat ze in haar jeugd opliep, ze vertelt hoe er mensen op haar pad komen die haar daar onbewust mee helpen en hoe ze leerde dat ze een keuze had om voor vrijheid te kiezen. Ze vertelt ook hoe ze dat deed aan de hand van praktijkvoorbeelden, waar ze zelf veel van leerde, op een manier dat de lezer er ook iets aan heeft. Het boek raakt diep, wekt uiteraard iets van afschuw op maar geeft vooral ook hoop, houdt je een spiegel voor: ook jij hebt de keuze anders te denken, anders te doen, te kiezen voor vrijheid. Het is een boek vol liefde en hoop en leven. Het leest ook nog eens heel prettig weg en je blijft er nog een tijdje over nadenken. Wat een aanrader!

*****

Marjon.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.