De kindertrein

kindertrein

Auteur: Christina Baker Kline
Uitgever: Artemis & Co
Jaar: 2014
Bladzijden: 294

Samenvatting:
Wanneer de negentigjarige Vivian Daly de zolder van haar landhuis wil opruimen, krijgt ze hulp van de zeventienjarige, tegendraadse Molly. De zolder blijkt vol te liggen met aandenkens aan Vivians turbulente leven, van een oude kinderjas tot brieven van haar grote liefde. Ze begint te vertellen over haar arme Ierse familie, die per boot naar New York vertrok en daar omkwam bij een brand. Vivian bleef als wees achter en werd kort daarop met de ‘kindertrein’ naar het Midden-Westen gebracht, omdat daar een beter leven zou wachten. Niets was minder waar. Ademloos luistert Molly naar haar verhaal en ze ontdekt dat haar leven en dat van Vivian meer op elkaar lijken dan ze ooit had gedacht.

Mening Marjon:
Wat een prachtig boek. Fictie natuurlijk, maar de Kindertrein heeft echt bestaan en we weten allemaal dat weesjes in het verleden niet bepaald leuk werden behandeld. Ooit dacht men dat voedsel, school en de kerk het enige waren wat kinderen nodig hadden. Vivian is zo’n kind uit de Kindertrein. Haar verhaal is zeer verdrietig, emigreren uit Ierland naar New York, daar al je familieleden kwijtraken en dan overgeleverd aan mensen die jouw toekomst bepalen. Tussen dat verhaal door loopt het proces dat Molly doorloopt aangezien ze in een soortgelijke situatie zit. Het verhaal wisselt dus af van heden naar verleden, maar loopt lekker door. En het boek was niet meer weg te leggen.

*****

Mening Natasja:
Wauw wat een boek en wat een verhaal zeg,alleen de beschrijving van het boek trok mijn aandacht al,maar dat wil dan niet zeggen dat hij ook zo mooi is.
Nou prachtig vond ik hem,zodra Molly bij Vivian haar zolder op gaat ruimen begint het verhaal zo triest en toch ook zo mooi dat je het gewoon niet kan wegleggen.Ik vergelijk dit boek dan ook wel een beetje met kom naar huis van Julie Kibler,dat trok mij ook zo erg op de Ă©Ă©n of andere manier.
Ik denk ook dat dat komt doordat de generatie verschillen zo groot zijn tussen Molly en Vivian ,terwijl de geschiedenis van beide overeen komen.
Personen waar je van gaat houden.Kinderen en oude mensen in boeken vind ik gewoon heerlijk om over te lezen.Top boek.

*****

Marjon en Natasja

7 gedachten over “De kindertrein”

  1. Levensecht beschreven, prachtig. Vivian, een oude vrouw van in de negentig, heeft een turbulent leven geleden. Molly een 17-jarige pubermeid, met meerdere problemen, wordt bij Vivian te werk gesteld ipv in de jeugdgevangenis te belanden. Samen ruimen ze de zolder op. Tijdens dit werk komen Vivian’s herinneringen van vroeger naar boven. Beide hebben ongeveer dezelfde achtergrond allebei wees en in meerdere pleeggezinnen geplaatst. Alleen vroeger ging dat er heel anders aan toe dan nu. Dikke 5* en een 10 tien plek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.