De laatste roos van de zomer (Deverill Saga 3)

Auteur: Santa Montefiore
Uitgever: Boekerij
Jaar: 2017
Bladzijden: 400

Over het boek:
Ondanks alles wat ze in het verleden hebben gedeeld, botsen de drie vrouwen van Deverill telkens weer als het gaat over de toekomst van hun geliefde kasteel. Intussen wordt Kitty’s leven op zijn kop gezet als haar vroegere geliefde terugkeert uit Amerika met zijn vrouw en kinderen, en ze ontdekken dat hun levens wel veranderd zijn maar hun gevoelens niet. Hebben ze de kracht om elkaar te weerstaan, of zetten ze alles op het spel voor een paar gestolen momenten samen? En er bloeit nĂłg een liefde op die alles oneindig veel ingewikkelder zal maken: Jack Deverill is verliefd geworden op een mooi Amerikaans meisje dat hij in Dublin heeft ontmoet. Ze is in Ierland om haar biologische moeder te zoeken en hij is vastbesloten haar ten huwelijk te vragen, zich niet bewust van het drama dat hij daarmee over zich afroept. Iemand zal de kluwen van geheimen en misverstanden moeten ontrafelen, wil er ooit rust komen op kasteel Deverill…

Mening Marjon:
Het boek heeft Ă©Ă©n minpuntje en daar begin ik mee: De Nederlandse titel. Het slaat echt helemaal nergens op. Als het woord roos er al in voorkomt speelt het totaal geen rol en het verhaal beslaat vele jaren: het begint voor de tweede wereldoorlog en eindigt in de jaren 50 van de vorige eeuw. Niet een zomer speelt speciaal de hoofdrol. De originele titel past zoveel beter: The Last Secret of the Deverills.
Het leven van de Deverills en dat van alle families die ernaast staan: de O’Leary’s en de Doyle’s hangt aan elkaar van geheimen. Een vloek uit de 17e eeuw, geheime affaires, buitenechtelijke kinderen, een kind dat dood zou zijn maar het niet is, homoseksualiteit (wat in die tijd niet openlijk kon)… Het is er allemaal en het beĂŻnvloedt alle levens.
Vanaf de eerste bladzijde zit je er in en het boeit zo dat je het boek niet meer kan wegleggen. Het zit allemaal zo goed in elkaar; het wordt geen moment onrealistisch. Het is net alsof de hoofdrolspelers keer op keer een klein steentje in het water gooien dat waterrimpels veroorzaakt die steeds groter worden: elke stap heeft grote gevolgen.
Komt alles dan nog goed?
Nee, net als in het echte leven komt niet alles goed, maar het einde is heel bevredigend.
Mijn sympathie gaat vooral uit naar Kitty. Ze is een mooi en wijs mens en vooral een echt mens, want ook zij maakt een grote (menselijke) misstap. Net op tijd gaat ze inzien waar het echt om gaat.
Je pakt het vervolg heel makkelijk op, omdat de auteur het verhaal uit de vorige twee delen heel subtiel in dit boek verwerkt heeft, zonder dat het voelt als herhalingen.
Een prachtig derde deel over echte mensen in het mooie Ierland. Deze serie ga ik zeker nog eens herlezen. Wat een aanrader.

*****

Mening Natasja:
Eindelijk, daar was hij dan: het derde deel van Deverill Chronicles  en wat was het het wachten weer waard.
Ik moest er wel weer inkomen en was bang dat ik veel van de vorige delen vergeten zou zijn, maar je rolt er gewoon weer mee in. Toch had ik ze liever iets korter op elkaar gelezen, want nu heb ik toch vaak goed moeten nadenken hoe het nu eigenlijk ook al weer in elkaar stak, en wie wie was. Dat komt natuurlijk wel weer goed, maar voor diegene die nog aan de serie moet beginnen, is het ideaal dat je ze nu na elkaar kunt gaan lezen.
Ik sla het boek met een zucht dicht en baal, want het is nu echt afgelopen.
Tijdens het lezen kreeg ik steeds meer bewondering voor Bridie, en ging ik steeds meer balen van Kitty, of eigenlijk was ik op een gegeven moment alle leugens en geheimen zat. Want ja daar zat dit verhaal echt helemaal vol mee.
Het liefst zou ik door het verhaal heen willen schreeuwen en iedereen te waarschuwen, zo erg trok ik het op een gegeven moment mezelf aan.
Dat wil dus zeker zeggen dat dit boek en ook de andere delen erg goed zijn, je niet loslaten, je laten meedenken en ergeren.
Top boek weer, ik hoop snel op een nieuw boek van Santa Montefiore. Aanrader!

*****

Marjon en Natasja.

Voorgaande delen: 

devrouwenvankasteeldeverill-1 

4 gedachten aan “De laatste roos van de zomer (Deverill Saga 3)”

  1. oh wat leuk, deel 3 is er, die ga ik aanschaffen voor ons weekendje weg in juni. Ik kom weinig aan lezen toe, maar dit boek zal ik zeker gaan lezen. ben reuze benieuwd.
    groetjes Ghita

  2. Een heerlijk boek, ik was er vlak voor mijn vakantie mee begonnen en het pakte mij direct, na de laatste twee gelezen boeken was ik al even bang dat ik het lezen verleerd was. Tijdens de vakantie had ik het op een regenachtige dag zelfs in 1 keer uitgelezen (ik was al aardig op weg, maar ik lees nooit zoveel pagina’s op 1 dag, maar nu vloog ik erdoorheen).

    Jammer dat het hier stopt, ik kijk al uit naar een nieuwe Santa, wat kan zij toch heerlijk schrijven.
    groetjes Ghita

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.