De langste adem

Auteur: Arielle Veerman
Uitgever: Prometheus
Jaar: 2020
Bladzijden: 256

Over het boek:
De plotselinge dood van Joost Zwagerman op 8 september 2015 bracht een schok teweeg. Niet alleen bij het brede publiek dat de schrijver kende, ook familie en vrienden werden erdoor overvallen. Voor Arielle Veerman, die bijna twintig jaar met hem getrouwd was en drie kinderen met hem kreeg, betekende zijn dood na hun scheiding het slot van een jarenlang conflict.

In De langste adem beschrijft ze de aanzegging van het overlijden, de dagen die erop volgden, het openbare afscheid, de begrafenis en ten slotte het bezoek aan het lege huis dat Joost achterliet. Maar ook memoreert ze de beslissende momenten in hun relatie: hun vriendschap op de middelbare school, de hereniging in 1991 na haar lange verblijf in het buitenland en hun leven samen in Amsterdam.

In deze emotionele periode waarin ze teruggeworpen wordt op haar herinneringen zoekt ze naar aankondigingen van de destructieve daad waar hij altijd een tegenstander van was en stelt zichzelf vragen over het spanningsveld tussen gezinsleven en het werk van een productieve schrijver, voortdurend op zoek naar erkenning en publiek.

De langste adem is een eerlijk, invoelend en confronterend document over geluk dat uitmondt in een onherstelbare verwijdering.

Mening Marjon:
Ik heb een heel dubbel gevoel bij dit boek. Het leest prettig weg en je vliegt er doorheen. Het geeft een beeld van hoe Joost Zwagerman geweest moet zijn. En dat had ik in ieder geval niet achter hem gezocht. Tegelijk voelt het wel heel erg als een verhaal van alleen haar kant, alsof ze alleen maar slachtoffer in het geheel is. En misschien is ze dat ook; maar de tegenpartij kan zich niet meer verweren. Het is moeilijk om een duidelijk beeld te krijgen van wat er echt is gebeurd. Maar duidelijk is wel dat het geen gemakkelijk leven is geweest naast Joost Zwagerman. Respect voor deze Arielle die heel dapper haar verhaal heeft verteld.

****

Marjon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.