De leesclub aan het einde van de wereld


Auteur: Sophie Green
Uitgever: De Fontein Romans & Spanning
Jaar: 2019
Bladzijden: 368

Over het boek:
Echte vriendschap laat zich niet tegenhouden door een paar honderd kilometer afstand, bewijzen de vijf vrouwen in “De leesclub aan het einde van de wereld’ van Sophie Green.

In de Australische Outback wordt het leven beheerst door twee seizoenen: de maanden waarin het regent en de maanden waarin de droogte heerst. Het bestaan op de uitgestrekte boerderijen is hard, en geïsoleerd. Het is 1978, en er bestaan nog geen mobiele telefoons of internet. De bewoners van deze weidse maar onverzoenlijke wereld zijn op zichzelf aangewezen.

Sybil ziet hoe haar schoondochter Kate worstelt met de eenzaamheid, en samen met haar oudste vriendin Rita smeedt ze een plan: een leesclub. De Amerikaanse Della, die op een naburige boerderij werkt, en Sallyanne, die in het stadje “verderop’ – ruim een uur rijden – woont, maken de groep compleet.

Twee keer per jaar overbruggen vijf vrouwen de immense afstanden die hen scheiden om samen een boek te bespreken – en daarmee ontstaan vriendschappen die hun levens zullen veranderen.

Mening Marjon:
Dit boek speelt zich in de Outback van Australië af en dat was voor mij reden genoeg om het boek te kopen. Ik werd zeker niet in mijn verwachtingen teleurgesteld: het boek ademt aan alle kanten de sfeer van en het leven in Australië uit. Daar omheen spelen de verhalen van een paar vrouwen die daar wonen en samen een leesclub vormen. Die leesclub is wat ondergeschikt maar wel het begin van een mooie vriendschap tussen de vrouwen. Ieder heeft zijn eigen drempels en schaduwen, pijn en verdriet. Mijn favoriet is Kate die als Britse met een Australiër trouwt en een heel ander leven krijgt dan ze gewend was. Wat een sterke vrouw! Je kan het boek een ‘feelgood’ noemen maar ik vind dat het ook heel realistisch is: niet alles komt zomaar goed. Het boek heeft me geraakt, het leest heel prettig weg en ik heb genoten van de sfeerbeschrijvingen. Wat een heerlijke aanrader!

*****

Marjon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.