De luxe van tijd

Auteurs: Jane & Mike Tomlinson
Uitgever: The House of Books
Jaar: 2005
Bladzijden: 397

Over het boek:
Jane Tomlinson krijgt voor het eerst te horen dat ze borstkanker heeft als ze zesentwintig wordt. Hoewel de artsen haar genezen verklaren, hoort ze later dat de ziekte zich over haar longen en botten heeft uitgezaaid. Geconfronteerd met dit verschrikkelijke nieuws, weigert Jane de hoop op te geven. Ze besluit te vechten – tegen het vonnis, de ziekte, en de verwachtingen van een leven met kanker. Ondanks de hevige pijn gaat ze de strijd aan en neemt deel aan drie marathons en een 4000 kilometer lange fietstocht naar Rome om geld in te zamelen voor een goed doel. ‘De luxe van tijd’ is het verhaal van Jane en haar echtgenoot Mike. Het is het verhaal van een huwelijk, over hoe twee gewone mensen met buitengewone moed de uitdaging van hun leven aangaan. De vertellen hoe hun leven is geweest sinds de eerste diagnose werd gesteld. Met schrijnende eerlijkheid en verrassende humor schrijven ze over hun angsten, hoop en ambities voor een onzekere toekomst.

Mening Marjon (6 januari 2008):
Deze mensen zijn absoluut geen schrijvers, maar verdienen wat mij betreft een prijs voor het neerpennen van wat er in hun leven gebeurt. Ik merkte gaandeweg dat ik liever haar stukjes dagboek las, dan die van hem. Zij laat meer van haar gevoel zien, analyseert haar gevoelens ook meer. Maar dat zal komen omdat zij een vrouw is. Sommige stukjes zijn hartverscheurend rauw, sommige heel gewoon, heel herkenbaar. Het boek is inspirerend, vooral omdat zij zich zo verzet tegen het zieker worden en dan gaat hardlopen en zelfs een triathlon doet. Fantastisch zeg! Tegelijk vond ik al die sportverslagen en mediagekte die losbarstte en in het boek beschreven werd het minst leuke om te lezen. Sommige stukken waren wat saai. Maar daar heb je het weer; het zijn geen schrijvers. Maar twee mensen die van elkaar houden, een gezin vormen met hun drie kinderen, waarvan de een geen toekomst meer heeft en de ander nog wel. Doorspekt met menselijkheid, liefde, verdriet, wanhoop en geluk.
Jane Tomlinson, die een half jaar tot 2 jaar te leven zou hebben, leefde nog zo’n 7 jaar na die diagnose. Ze overleed in september 2007. Het boek verscheen in 2005.

****

Marjon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.