De man die naar Auschwitz wilde

 

Auteur: Denis Avey en Rob Broomby
Uitgever:The house of Books
Jaar: 2011
Bladzijden: 318

Over het boek:
Denis Avey, een dappere jonge Britse soldaat, vecht in de Tweede Wereldoorlog in Noord-Afrika. Daar wordt hij in 1944 krijgsgevangen genomen. In het werkkamp in Duitsland waar hij terechtkomt, werkt hij zij aan zij met gevangenen uit het nabijgelegen Auschwitz. Denis is geschokt door de verhalen die hij van hen hoort en voelt het als zijn plicht er met eigen ogen kennis van te nemen en de wereld ooit zijn verhaal te kunnen vertellen.
Denis vat het gewaagde plan op van kamp te wisselen met een jonge joodse gevangene uit Nederland. Gekleed in diens smerige gestreepte kampkleding met gele ster loopt hij tussen andere gevangenen onder de poort met Arbeit Macht Frei Auschwitz binnen, niet wetende wat hem te wachten staat en of ze elkaar ooit weer zullen zien.

Mening Jolanda (24-6-2011):
Ik heb dit boek gelezen in mijn vakantie in Turkije, had luchtige boeken mee maar ook boeken die wat zwaarder van kost waren! Dit was zo’n boek. Een meeslepend verhaal over een jonge soldaat die eerst in de woestijn vecht en via-via in Europa terecht komt. De man komt in Auschwitz terecht en besluit een gewaagd plan uit te voeren. Het boek was in het begin wat moeilijk in te komen, omdat ik had verwacht dat het gelijk over Auschwitz zou gaan. Dit viel me dus wat tegen maar omdat je weet dat het een waargebeurd verhaal is lees je door en als je er dan in zit, zit het goed!
Op het einde van het boek heb ik werkelijk zitten janken aan het zwembad…. Als je wel van oorlogsboeken houdt is dit zeker een aanrader!

*****

Jolanda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.