De poppenmaker van Krakau

 

Auteur: R.M. Romero
Uitgever: Van Halewyck
Jaar: 2017
Bladzijden: 311

Over het boek:
In het land van de poppen is er magie. In het land van de mensen is er oorlog. Overal is er pijn. Maar samen is er hoop.
Karolina, een levende pop, belandt in het atelier van een poppenmaker, een man met een bijzondere gave en een tragisch verleden. De teruggetrokken poppenmaker kan eerst nauwelijks geloven dat hij een pop heeft die kan praten, maar al gauw raakt hij onder de indruk van Karolina’s lef en grootmoedigheid. Hij leeft helemaal op en sluit vriendschap met een Joodse vioolspeler en zijn dochter. Als de nazi’s Polen binnenvallen, komt er echter een einde aan hun prille geluk. Karolina en de poppenmaker beseffen dat hun vrienden niet meer veilig zijn in Krakau en besluiten hen te helpen, zelfs als ze daarmee hun eigen leven in gevaar brengen.
‘Magisch en realistisch beklemmend tegelijkertijd. Door de originele verteller is De poppenmaker van Krakau niet het zoveelste boek over de Holocaust, maar een hoopvolle vertelling – tegen beter weten in.’
– Aline Sax
”Als ik Ă©Ă©n boodschap met dit boek wil meegeven, dan is het wel wat Karolina tegen Brandt zei: ‘Je hebt altijd een keuze.’ We kunnen kiezen om deel te nemen aan haatmisdrijven, om ervan weg te kijken… of om de pijn in de wereld te verzachten door moed en vriendelijkheid te tonen. Wees alsjeblieft vriendelijk. Wees alsjeblieft moedig. Laat het alsjeblieft niet opnieuw gebeuren.” – R. M. Romero

Mening Clasien:
Dit boek vertelt twee verhalen:
Het verhaal van het land van de poppen, waar magie overheerst. In dit land “magisch” woont Karolina, de wensennaaister vredig totdat de ratten het land overnemen.
“Ik ben jullie nieuwe heer en meester. Wij ratten regeren nu over het Land van de Poppen.”
Hierdoor ontstaat er een ander leven, de meeste poppen worden aan het werk gezet onder afgrijselijke omstandigheden.

Dan heb je het verhaal van de poppenmaker, een goede man in hart en ziel die zich ontfermt over de Joden wanneer de Duitsers Polen binnenvallen: de bezetting, hardvochtige wetten.

Wanneer Karolina in de mensenwereld belandt bij de poppenmaker ontstaat er een hechte vriendschap. Samen blijven ze hoop houden.

Prachtig beschreven, geweldige vormgeving, personages die je in je hart sluit.
Dit boek is mijn favoriet, top 25 en een aanrader.
Wil je een boek lezen over de Holocaust maar dan magisch en toch realistisch dan is dit dat boek.

“Voor de kinderen die stierven in de Holocaust”.

De boodschap in dit verhaal: je hebt altijd een keuze.
Je kan deelnemen aan haat, wegkijken of moed en vriendelijkheid tonen.

Dit is het eerste boek van R.M. Romero, die in Colorado woont met haar gezin en huisdieren.

*****

Clasien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.