De smaak van droef en zoet

desmaakvandroefenzoet

Auteur: Aimee Bender
Uitgever: Ambo Anthos
Bladzijden: 293
Jaar: 2012

Over het boek:
De smaak van droef en zoet is een gevoelige coming of age-roman, een metafoor voor het verlies van onschuld, en tegelijkertijd een ontroerend portret van een gezin dat langzaam uiteen dreigt te vallen.
Op de avond voor haar negende verjaardag neemt Rose Edelstein een hap van haar moeders zelfgemaakte citroentaart en ontdekt dat ze over een wel heel bijzondere gave beschikt. Ze proeft niet zo zeer de heerlijke smaak van de taart, maar de emoties van haar moeder. Vanaf dat moment vormt eten geen genot meer voor Rose, want iedere maaltijd kan weer iets onthullen.
De gave van Rose dwingt haar de confrontatie aan te gaan met de geheimen van haar familie – de waarheid over het verborgen leven van haar moeder, haar vaders vreemde afstandelijkheid en het voortdurende gevecht dat haar broer Joseph heeft met de wereld. Maar hoe ouder Rose wordt, hoe beter ze met haar gave leert omgaan en ze komt tot de ontdekking dat er meer geheimen zijn dan haar smaakpapillen kunnen bespeuren.

Mening Viv:
Bijzonder boek. Je leest mee met de 8 jarige Rose haar leven tot in haar twintiger jaren. Ze ontdekt dat ze een gave heeft en proeft de emoties van diegene die het gerecht bereidt heeft. Fantasy, gevoeligheid maar ook problemen en fases waar elke tiener doorheen gaat komen aan bod. Alles wordt niet heel erg uitgebreid beschreven. Ook broer Joseph heeft een gave en verdwijnt regelmatig hier had ik nog wel meer over willen lezen.

***

Mening Marjon (1 juli 2012):
Het is een boek waar veel in verborgen zit, een diep boek, een gevoelig boek. Maar ergens vond ik het niet volledig uit de verf komen, alsof het net niet raakte wat het moest raken. Wellicht een persoonlijke ervaring, dus spreekt het je aan: gewoon proberen!

***

Viv en Marjon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.