De terugkeer van de dansleraar

Schrijver: Henning Mankell
Uitgever: De Geus Spanning
Jaar: 2005
Aantal blz: 507

Over het boek:
Twee gebeurtenissen overrompelen de 37-jarige politie-inspecteur Stefan Lindman. Op het moment dat hij van zijn arts hoort dat hij kanker heeft, leest hij in de krant over de moord op zijn gepensioneerde ex-collega en mentor Herbert Molin. Lindman reist af naar het Noord-Zweedse plaatsje Harjedalen, waar Molin in zijn afgelegen boerderij op brute wijze vermoord is. Op de plaats van de moord worden vreemde bloederige sporen aangetroffen: het blijken de basispassen van de tango te zijn. Lindman wacht nog een aangrijpende ontdekking: Molin is in de Tweede Wereldoorlog vrijwillig tot de SS toegetreden. Hij is het nazigedachtengoed tot aan zijn dood trouw gebleven.
Henning Mankell is de meest gelezen Zweedse misdaadauteur. Van zijn boeken zijn wereldwijd meer dan 23 miljoen exemplaren verkocht. De terugkeer van de dansleraar is Mankells eerste misdaadroman na de Wallander-reeks.

Mening Marjon (15 juli 2007):
Wat een geweldig boek weer. Ik dacht het misschien minder leuk zou zijn, zonder de vertrouwde hoofdrolspelers. Maar niets is minder waar. Stefan Lindman wordt weer net zo menselijk neergezet, als Henning Mankell met al zijn hoofdrolspelers doet. Ik weet dat Henning Mankell maatschappij-kritisch schrijft en daarom weet ik dat serieus genomen moet worden waar het hier om draait: nazisme. Natuurlijk weet ik dat dat nog altijd leeft, maar op zo’n grote schaal in Zweden (en wie weet waar nog meer)… Nee. Dat wist ik ook niet. Nazisme beangstigt me. De gedachte dat het nog veel groter is dan dit, is amper te verdragen. Maar boven alles: fantastisch boek!

*****

Marjon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.