De U-curve

Auteur: Kieran Setiya
Uitgever: HarperCollins
Jaar: 2018
Bladzijden: 192

Over het boek:
Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat de tevredenheid met ons eigen leven de vorm heeft van een U. Hoe dichter we het midden van ons leven naderen, hoe groter de kans op een dieptepunt. Ooit bevinden we ons allemaal op de bodem van die U. Hoe kunnen we nog voldoening uit het leven halen als onze weg al grotendeels is uitgestippeld en de toekomst vast lijkt te liggen?
Kieran Setiya tackelt deze fundamentele vragen door terug te grijpen naar grote filosofen en denkers en die naast zijn eigen ervaringen te leggen. Hij laat ons zien waarom missing out goed is, hoezeer onze opties overgewaardeerd zijn en waarom je vooral blij moet zijn als je een fout maakt.
De U-curve is een heldere, grappige en wijze gids vol verrassende inzichten en praktisch advies voor het vinden van een diepere betekenis – ook, of juist – als het leven even tegenzit.

Mening Marjon:
Een interessant boek over iets wat iedereen die minimaal de 40 haalt zal raken: dan kan er namelijk een midlifecrisis optreden. Bij de een zal dat heftiger verlopen dan de ander, maar iedereen krijgt ermee te maken. Wat is dat eigenlijk? Waarom worden we ons opeens bewust van onze sterfelijkheid en dat wat nooit meer terugkomt? En waarom hebben we last van nostalgie: was het leven toen echt beter/leuker?
Ons leven loopt daardoor in een u: ben je daar onderin in de bocht zal het leven even helemaal niet zo leuk zijn.
Kieran laat ons door middel van filosofie zien hoe het in elkaar steekt en wat we er aan kunnen doen. Hij vertelt dat op een leuke manier, aangezien hij zelf ook op zoek is. Daardoor voelt het alsof hij met ons mee denkt, in plaats van dat hij tegen je aan praat.
Soms haalt hij wel erg veel citaten aan (dat zie je vaak in boeken over filosofie), soms had ik als vrouw het gevoel dat hij meer voor mannen dan voor vrouwen sprak. Dat zijn dan ook de enige minpuntjes. Het is verder een aanrader.

*****

Ik ontving dit boek van de uitgever, waarvoor mijn dank!

Marjon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.