De verloren kinderen

Auteur: Diney Costelloe
Jaar: 2017
Uitgever: De Fontein romans & Spanning
Bladzijden: 496

Over het boek:
Engeland, 1948. Rita en Rosie Stevens zijn pas negen en vijf jaar oud als hun moeder Mavis, een oorlogsweduwe, zwanger raakt van de gewelddadige Jimmy Randall. Hij stelt haar voor de keuze: als zij wil trouwen om hun zoon te erkennen moet ze haar dochters opgeven.
Mavis tekent de papieren van het weeshuis waar Jimmy de kinderen naartoe wil sturen zonder te beseffen dat ze daarmee al haar ouderlijke rechten overdraagt. Als het weeshuis een groep kinderen naar Australië stuurt “om daar een nieuw leven op te bouwen’, maken Rita en Rosie deel uit van die groep – en er is niets wat Mavis daaraan kan doen…

Mening Viv:
Een verhaal waarin je gelijk wordt meegezogen. In de jaren na de tweede oorlog komt moeder Mavis voor een onmogelijke keuze te staan. Haar 2 dochters van 5 en 9 jaar gaan denkt zij (tijdelijk) naar een kindertehuis. Pas later blijkt dat ze al haar rechten als moeder kwijt is. Haar dochters worden met een aantal andere kinderen verscheept naar Australië. De kinderen hebben een hard leven in het kindertehuis in Australië. Bijzonder dat er na een lange tijd toch weer contact ontstaat met familie in Engeland. Indrukwekkend en hartverscheurend dat er in de jaren na de oorlog zoveel kinderen hebben moeten leven in dit soort omstandigheden, ver weg van hun familie en geboorteland.

*****

Viv.

2 gedachten aan “De verloren kinderen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.