De wolvenlus

Schrijver: Nicholas Evans
Uitgeverij: Boekerij
Jaar: 2011
Aantal blz.: 420

Over het boek:
Een baby ligt buiten in zijn wiegje te kraaien. Langzaam sluipt de wolf dichterbij… Dat is de openingsscĂšne van De wolvenlus, de roman van Nicholas Evans die met De paardenfluisteraar de wereld versteld deed staan. Niet voor niets werd dit boek zeer succesvol verfilmd als The Horse Whisperer van en met niemand minder dan Robert Redford.
In De wolvenlus zijn alle elementen terug te vinden die De paardenfluisteraar tot zo’n succes maakten. De relatie tussen mens en natuur staat in nog sterkere mate centraal en natuurlijk ontbreekt ook dit keer niet het liefdesverhaal.
Een troep wolven waart weer in de bosrijke omgeving van het slaperige dorpje Hope in de Amerikaanse staat Montana, dezelfde streek waar ze een kleine eeuw geleden tot op het laatste exemplaar werden afgeslacht. Nu worden ze beschermd door de wet en door de 29-jarige biologe Helen Ross, die naar het gebied wordt gestuurd om deze prachtige wilde dieren te observeren. Ook moet ze zien te voorkomen dat de wolven opnieuw worden uitgeroeid. Dat laatste leidt tot groot ongenoegen van de lokale schapenfokkers die hun kuddes bedreigd zien.
Nicholas Evans laat op onnavolgbare wijze zien hoe de emoties in het dorp langzamerhand hoog oplopen en uiteindelijk tot een gruwelijke confrontatie leiden. Toch heeft deze confrontatie ook een positieve kracht: de hoofdpersonen worden gedwongen keuzes te maken, waardoor zij weliswaar gehavend, maar vooral gelouterd uit de strijd komen. Voor geen van hen zal het leven ooit nog hetzelfde zijn.
De wolvenlus is een buitengewone vertelling over haat en vooroordeel, liefde en genezing, en over de angst en verbondenheid die wij voelen met de ongetemde natuur. Maar bovenal is dit een krachtige roman die laat zien dat de mens, dankzij de liefde, in staat is de juiste keuzes te maken.

Mening Marjon (21 november 2011):
Jaren terug heb ik dit boek al gelezen, het tweede boek van de schrijver van het verfilmde boek De Paardenfluisteraar. Toen vond ik het mooi. Nu vond ik het mooier dan mooi. Van begin tot eind is het mooi. Als geen ander weet Nicholas Evans de natuur, de menselijke natuur en de liefde te omschrijven. Het is alsof je er zelf bij bent. En dat is de kracht van dit boek. Ik denk dat het nog even duurt voor ik er weer los van ben. 🙂

*****

Marjon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.