De zomer dat alles anders werd

Auteur: Susan Wiggs
Uitgever: Harper Collins
Jaar: 2018
Bladzijden: 416

Over het boek:
Vijf jaar geleden is Camilles echtgenoot door een ongeluk overleden. Sindsdien doet Camille haar uiterste best om op de been te blijven en hun dochter alleen op te voeden, en dat lukt best aardig. Maar dat is dan ook het enige wat ze doet, want Camille neemt geen enkel risico meer. Ze begint niet aan nieuwe relaties en reist niet meer. Zo houdt ze haar leven veilig en overzichtelijk.
Tot haar vader, van origine Frans, komt aanzetten met een kist vol oude spullen en foto’s uit Frankrijk. De foto’s roepen veel vragen op over het verleden, en hij wil niets liever dan in de zomer terugkeren naar zijn geboorteplaats – met Camille en haar dochter. Maar durft Camille haar veilige leventje wel los te laten?

Mening Marjon:
Dat Susan Wiggs goed kan schrijven weet ik al lang maar met dit boek heeft ze zichzelf wel overtroffen. Ik heb gelachen en gehuild en de sfeerbeschrijvingen namen me mee naar de Provence. Een filmrolletje brengt twee mensen bij elkaar – Camille en Finn – en daarmee komen vele levens in beweging: ook dat van Camille’s vader die iets ontdekt over zijn afkomst en daardoor zijn grote liefde terugvindt. En ook dat van Camille’s dochter Julie die heel onzeker is en erg gepest wordt. Camille op haar beurt lijdt zwaar onder de herinnering aan haar man Jace die ze heeft zien verongelukken. Terwijl de zomer voortduurt en iedereen geniet van de Provence komen vele geheimen boven. Het boek gaat af en toe naar het verleden maar is geen moment verwarrend. De karakters zijn goed neergezet en je ziet de mensen ook veranderen. Het leest heerlijk weg en raakt je.

*****

Ik ontving het boek van de uitgever, waarvoor mijn hartelijke dank.

Mening Natasja:
Na het overlijden van haar man vijf jaar geleden heeft Camille een grote muur om haar heen gebouwd, nooit meer zal ze risico’s nemen, en zal haar dochter Julie voor alle gevaren behoeden.
Wat een prachtig verhaal , de geheimen en verliezen uit het verleden, maar ook het thema pesten en ware liefdes hebben een grote rol in dit verhaal.
Na het openen van de geheimzinnige kist die haar vader krijgt, komen er zoveel vragen over het verleden dat je die alleen nog maar mee wil oplossen.
De karakters van de personen uit het boek hebben allemaal wel iets waar je meer van wil weten.
Om alles te snappen ga je mee  terug naar het verleden, naar de moeder van haar vader, en ook dit is een aangrijpend verhaal dat je alleen maar wil door lezen. Ik vind het een aanrader!

*****

Marjon en Natasja.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.