Doorzakken bij Jamin

Auteur: Hanneke Groenteman
Uitgever: De Bezige Bij
Jaar: 2016
Bladzijden/Afspeeltijd: 2/2:32:10

Over het boek:
Hilarisch en ontroerend: het verhaal van Hanneke Groenteman over leven, lijf en eten.
Met tekeningen van Peter van Straaten

Op onweerstaanbare toon, vol zelfspot en relativeringsvermogen, schrijft Hanneke Groenteman over de centrale rol die eten in haar leven inneemt. Geestig en indringend vertelt ze over haar onverwoestbare belangstelling voor diëten die nooit tot blijvend resultaat hebben geleid. Liever rank, liever slank, liever mager als een plank (een van haar vroegste helden was de broodmagere Audrey Hepburn), maar lieverkoekjes worden niet gebakken.
In dialogen met zichzelf geeft Hanneke Groenteman haar innerlijke tweestrijd weer wanneer in de supermarkt een chocoladecroissantje lonkt, of de sporttas met nieuwe sportkleding al maandenlang in de gang staat te wachten om ingewijd te worden.
Het boek bevat ook ontroerende passages over de jeugd en het leven van Hanneke Groenteman, de oorlogsjaren waarin zij als kleuter zonder haar ouders moest onderduiken, en haar latere ervaringen als bewust alleenstaande moeder. Op bijna terloopse wijze raakt zij aan de kern en tevens het gat van het bestaan: liefde en verlies, veiligheid en onveiligheid.
Doorzakken bij Jamin is een heerlijk boek over het eeuwige gevecht tussen lust en goede voornemens, tussen droom en werkelijkheid, ideaal- en spiegelbeeld. Dilemma’s die elke lezer zal herkennen.

Mening Marjon:
Een leuk humoristisch openhartig boek met veel herkenbaarheid. Hanneke weet het luchtig te vertellen maar het is duidelijk hoe eten, aankomen en afvallen haar bezig gehouden hebben. Het boek bestaat uit korte hoofdstukken en gaat heen en weer in het verleden maar dat is absoluut niet hinderlijk. Ze leest het boek zelf voor (ik ‘las’ het als luisterboek) en ik heb ervan genoten.

*****

Marjon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.