Drie vrienden, een huis (en een klusjesman)

drievrienden

Auteur: Astrid Harrewijn
Uitgever: Boekerij
Jaar: 2016
Bladzijden: 304

Over het boek:
Sommige dingen doe je gewoon niet als je halverwege de dertig bent. Zoals je veilige vaste baan, je huis in Limburg en het vooruitzicht van een bruiloft inruilen voor een tijdelijke baan bij het Van Gogh Museum in Amsterdam. Noor doet het wél, tot verdriet van haar ouders en haar vriend. Ze betrekt samen met haar jongere zusje Kiki en studievriend Joost een verwaarloosd pandje aan de Herengracht. Kiki is bewust single, het zwarte schaap van de familie en ziet de wereld als haar speeltuin. Ze werkt voor Jeff Koons en brengt zijn spraakmakende tentoonstelling naar het Stedelijk. Joost, een vriendelijke maar ietwat stoffige vrijgezel, werkt als adviseur bij het Rijksmuseum. Noor, Kiki en Joost delen lief, leed en de voordeur met elkaar en kennen maar één harde regel: thuis wordt er niet gesproken over het werk op het Museumplein. Terwijl het huis een verbouwing ondergaat ontdekt Noor zichzelf, de waarde van vriendschap, en een groot schandaal in de kunstwereld. Kortom: ze ontdekt het leven.

Mening Clasien:
Ik ben geen echte fan van dit genre boeken, maar dit exemplaar van de hand van Astrid Harrewijn viel in goede aarde. Het verhaal is luchtig, makkelijk leesbaar en heeft bovendien inhoud, humor en aan het einde zelfs nog wat spanning.

Drie vrienden die in Ă©Ă©n huis samenwonen, de zusjes Noor en Kiki, allebei heel verschillend en druk met hun baan. Noor werkt in het van Gogh museum en krijgt daar heel wat voor haar kiezen. De gedeeltes over het dagelijks leven van de vrienden en hun huiselijke momenten vond ik leuk en ontspannend om te lezen. De stukken die over van Gogh of het museum gingen interesseerde mij niet zo. Al met al een leuk boek voor tussendoor, lekker ontspannend leesvoer.

****

Mening Marjon:

Wat een heerlijk boek! Als Amsterdamse is het erg leuk dat Amsterdam een grote rol in het boek speelt, maar dat is niet waar het boek echt om draait. Het draait vooral om Noor die beseft dat ze haar eigen leven moet leven en niet dat van een ander of dat wat een ander van haar verwacht. Hierbij komt ze in verzet tegen haar vriend (die dat al 18 jaar is) en haar moeder. Jammer dat deze laatste in het boek niet meer bijdraait, maar dat had het misschien iets te veel van het goede gemaakt. Nu is het boek precies goed met echte mensen, zelfs intriges in de kunstwereld, het zoeken van je eigen weg en dat alles met de nodige humor en ook diepgang. Fantastisch!

*****

Clasien en Marjon.

2 gedachten aan “Drie vrienden, een huis (en een klusjesman)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.