Duizend schitterende zonnen

Auteur: Khaled Hoesseini
Uitgever: De bezige bij
Jaar: 2007
Bladzijden: 397

Over het boek:
Na het overweldigende succes van De vliegeraar slaagt Khaled Hosseini er opnieuw in zijn lezers grenzeloos te boeien met de hartverscheurende roman Duizend schitterende zonnen.
Duizend schitterende zonnen is een fascinerende kroniek van dertig jaar Afghaanse geschiedenis gezien door de ogen van twee vrouwen. Een diep ontroerend verhaal over familie, vriendschap, geloof en de verlossing die de liefde uiteindelijk biedt.
Mariam en Laila zijn twee zeer verschillende vrouwen, maar in het door oorlog geteisterde Afghanistan komen hun paden toch samen. De ongeschoolde Mariam is vijftien jaar wanneer ze wordt uitgehuwelijkt aan de dertig jaar oudere schoenverkoper Rasheed in Kabul.
Bijna twintig jaar later ontmoeten de twee vrouwen elkaar wanneer de ouders van de beeldschone Laila om het leven komen bij een raketaanval. Laila raakt zwaargewond en wordt door Rasheed uit het puin gehaald. Hij neemt haar mee naar huis uit zelfzuchtige overwegingen: hij wil met haar trouwen in de hoop dat zij hem de zoon zal schenken die Mariam hem niet kon geven. In eerste instantie overheerst de achterdocht en jaloezie tussen de twee vrouwen, maar door de tirannieke houding van Rasheed ontstaat er langzamerhand een innige vriendschap. Ondanks de beklemmende situatie zetten Mariam en Laila alles op alles om in deze hel te overleven.

Mening Marjon (6 februari 2008):
En dan heb je de Vliegeraar al gelezen en denk je dat dit boek zeker niet beter kan zijn. Fout gedacht. Althans… Wat mij betreft. Want ik vind dit boek n√≤g beter – of beter gezegd: het verhaal – dan De Vliegeraar. Wat een emoties. Ik las het met kromme tenen, omdat vrouwen zo in de minderheid zijn en worden gedwongen een burka te dragen. Ik las het met een glimlach omdat er mooie stukjes in zitten. Ik heb gehuild, want er is zoveel verdriet en onmacht in dit boek. En ik las het met meer dan bewondering omdat mensen zoveel sterker zijn, dan ze zelf verwacht hadden. Maar wat me vooral zal bij blijven is de werkelijkheid die hier uit spreekt. Het leven in Kabul van de laatste 35 jaar. Mensen die doorlopend onderdrukt werden, nooit vrijheid kenden, altijd in angst zaten. En dan dat wat in het boek ook wordt gezegd: iedere inwoner van Kabul vertelt zijn verhaal met verdriet. Iedereen heeft wel iemand verloren.
Dit boek is drie dubbel de moeite waard. Zó mooi, zó bijzonder, zó hartverscheurend.

*****

Marjon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.