Een foutje in mijn hoofd *****

foutjeinmijnhoofd

Auteur: Simonne van Gennip
Uitgever: De Bezige Bij
Jaar: 2014

Samenvatting:
Simonne is zeven maanden zwanger wanneer ze getroffen wordt door een hersenbloeding. Van een gedreven journaliste die midden in het leven staat, verandert ze plotseling in een patiënte die niets meer kan en weer moet leren praten, schrijven, eten en lopen. Gevangen in haar eigen, onwillige lichaam moet ze bovendien de zorg dragen voor haar baby. Worstelend met vragen over de toekomst, haar man, stiefdochters en vrienden leert ze opnieuw zelfstandig in het leven te staan.
Een foutje in mijn hoofd is het persoonlijke verhaal van een moedige vrouw dat velen zal raken en hoop kan geven.

Simonne van Gennip (1974) werkte als journaliste toen ze werd getroffen door een hersenbloeding. Ze was op dat moment hoogzwanger van haar eerste kind. Tegenwoordig woont Simonne met haar gezin in Voorburg en is ze eindredacteur bij Straatnieuws.

Mening:
Wat een indrukwekkend boek! Het wordt van de patiënt Simonne geschreven en dat doet ze heel puur. Je zit als het ware in haar hoofd en beleeft het vanuit haar. Dat maakt het zo aangrijpend. Daar kunnen we veel van leren en het zou vooral goed zijn als verpleegkundigen en andere hulpverleners dit boek lezen. Ik moest ook vaak denken aan mijn moeder die anderhalf jaar geleden werd opgenomen in een zorginstelling omdat de Parkinson te erg werd en mijn vader de zorg niet meer aankon. Ze had geen keuze en de ziekte heeft ook (in lichte mate) haar hersens aangetast. Ook zij werd tig van alles gedwongen daar en kon het niet opbrengen, niet altijd begrijpen. Weggerukt uit je normale bestaan, uit je huis, bij je partner vandaan; dat geeft veel verdriet en eenzaamheid. Ik ging haar beter begrijpen door dit boek. Ik vind het groots dat Simonne het zo wist op te schrijven en ik heb veel bewondering voor haar. En wat een aanrader is dit boek!

*****

Marjon.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.