Een jaar in de ruimte

 

Auteurs: Scott Kelly & Margaret Lazarus Dean
Uitgever: Harper Collins
Jaar: 2017
Bladzijden: 416

Over het boek:
Aan boord van het ISS (International Space Station) maakt NASAastronaut Scott Kelly dingen mee die bijna niemand van ons ooit mee zal maken. Vanaf dag √©√©n staat hij voor immense uitdagingen: het gemis van zijn kinderen en geliefde, de risico’s van een catastrofale fout, samenwerken in een kleine ruimte, ingewikkelde wetenschappelijke proeven, de lichamelijke effecten van een leven zonder zwaartekracht, √©n de altijd aanwezige angst dat er thuis iets vreselijks gebeurt en hij er niet bij kan zijn.

In dit persoonlijke verslag van een uitzonderlijke missie vertelt Kelly over zijn kleurrijke leven. Hoe hij na een moeilijke jeugd in New Jersey met zijn tweelingbroer en hun alcoholistische ouders toch zijn grote droom weet te verwezenlijken.

Een jaar in de ruimte is het verhaal van een astronaut die zijn uithoudingsvermogen tot het uiterste op de proef stelde – over de triomf van de verbeelding, de kracht van de menselijke wil en het onvoorstelbare wonder van ons heelal.

Mening Marjon:
Dit boek maakt veel in je los. Natuurlijk weten we allemaal dat er ruimte-reizen gemaakt worden en dat dat bijzonder is. Maar hoe is het nu in werkelijkheid. Scott Kelly vertelt er in dit boek alles over: hij vertelt het verhaal van zijn 340 dagen aan een stuk door in de ruimte, met daar tussendoor zijn levensverhaal. Hoe werd hij (straaljager)vlieger en hoe uiteindelijk astronaut. Wat gaat er aan vooraf, wat moet er gebeuren wil je zover komen, wat zijn de risico’s (en dat zijn er meer dan je denkt), wat doet het met je lichaam, met je emoties. Ik zat zo in het boek dat ik alles om me heen vergat en ik vond het soms eng om verder te lezen, zoals wanneer er een wandeling buiten het ruimtestation gemaakt wordt. Het idee dat je zo ver van de aarde doorbrengt en dan ook zo lang is boeiend en afschuwelijk tegelijk. Wat een bijzonder verhaal en wat ongelofelijk interessant. Leest prettig weg en is absoluut een aanrader voor iedereen!

*****

Ik ontving dit boek van de uitgever, waarvoor mijn hartelijke dank!

Marjon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.