Een ongewoon huwelijk

 

Auteur: Tayari Jones
Uitgever: Harper Collins
Jaar:  2018
Bladzijden: 352

Over het boek:
Celestial en Roy zijn jong, verliefd en pas getrouwd. Zijn carriĂšre in de zakenwereld zit in de lift, zij is een veelbelovende artiest. Ze zijn net aan het wennen aan de routine van hun leven samen als ze uit elkaar getrokken worden door omstandigheden die ze zich nooit hadden kunnen inbeelden. Roy wordt gearresteerd en veroordeeld tot twaalf jaar cel voor een misdaad waarvan Celestial weet dat hij die niet heeft gepleegd. Wrong race, wrong place.

Ondanks haar sterke onafhankelijkheid, voelt Celestial zich ontheemd. Ze zoekt troost bij André, haar jeugdvriend en getuige op haar huwelijk. Roy ontdekt in zijn isolement een heel nieuwe wereld. Kan liefde zelfs in
extreemste omstandigheden standhouden?

Een ongewoon huwelijk is een eigentijdse, briljante en ontroerende roman over onvoorwaardelijke liefde en de complexiteit van relaties.

Mening Marjon:
Het boek wordt in de eerste persoon verteld door – afwisselend – Roy, Celestial en Andre. Deze laatste komt het minst aan bod. Roy wordt vals beschuldigd en verdwijnt in eerste instantie voor 12 jaar achter de tralies. Hij ondergaat het gelaten, alsof het maar normaal te noemen is dat je met een donkere huid op de verkeerde plaats bent en onschuldig de gevangenis ingaat. Zijn gelatenheid raakte me, ik verslond vooral de stukjes die Roy vertelde. Celestial neemt het ook redelijk gelaten op en uiteindelijk neemt ze stappen die je niet verwacht. Het kwam zo onverwacht dat ik het gevoel had iets gemist te hebben, maar dit is duidelijk een boek waarin je ook tussen de regels door moet lezen. Andre is een vriend van Roy en Celestial en komt ook aan het woord, maar deze stukjes blijven zodanig aan de oppervlakte hangen dat ik me niet echt een beeld van hem kon vormen.
Ik moest aan de schrijfstijl wennen, maar toen dat eenmaal het geval was, bleef ik verder lezen. Het verhaal houdt je aandacht vast, het verbijstert, ontroert en ik zal het niet gauw vergeten. Toch miste ik hier en daar een beetje diepgang. Verder: een aanrader!

****

Ik ontving dit boek van de uitgever. Hartelijk bedankt!

Marjon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.