Een stap vooruit, een stap terug

Auteur: Christian Donlan
Uitgever: HarperCollins
Jaar: 2019
Bladzijden: 368

Over het boek:
Het hartverwarmende verhaal van een jonge vader met MS
Niet lang nadat zijn dochtertje geboren is, overkomt Christian Donlan iets vreemds. Hij grijpt opeens naast lichtknoppen en deurklinken, heeft tintelende vingers en tenen en voelt elektrische schokken door zijn lichaam trekken. Het blijken de vroege symptomen van multiple sclerose te zijn. Terwijl de wereld van zijn dochter steeds groter wordt, wordt de wereld van Christian juist steeds kleiner.
Deze confronterende parallel vormt de basis voor een fascinerend boek over ouderschap met MS. Donlan schrijft zonder zelfmedelijden en laat zien hoe de vreugde van ouderschap keer op keer de ernst van zijn ziekte overtreft.
Een stap vooruit, een stap terug is een bijzondere combinatie van een verslag van een ziekte en een ontroerend portret van een vader die toekijkt hoe zijn dochter de wereld ontdekt.

Mening Marjon:
Vooropgesteld is dit een heel bijzonder integer, gevoelig en aangrijpend boek bij elkaar. Een jonge man, net vader krijgt MS en dan staat je wereld op zijn kop. Christian vertelt er over, open, eerlijk en geeft ook veel informatie. Naast alles over MS vertelt hij ook over het wel en wee van zijn gezin en over de geschiedenis van de ontdekking van MS. En omdat het over zoveel gaat vond het niet lekker doorlezen. Hij dwaalt geregeld af waardoor het verhaal steeds afgeremd wordt. Jammer, maar ik denk dat dit bijzondere verhaal beter geschreven had kunnen worden.

****

Marjon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.