Eva

Auteur: Bregje Bleeker
Uitgever:
Jaar: 2017
Bladzijden: 192

Over het boek:
In een familie waarin alles om carrière draait, komen de verhoudingen onder druk te staan door de ziekte van Eva. In de bloei van haar leven krijgt ze een hersenziekte die zich uit in dementie gecombineerd met fysieke aftakeling. Eva is een familiegeschiedenis, waarin de aftakeling van Eva en de manier waarop haar man en kinderen daarmee omgaan centraal staan. Het verhaal van Eva
voert de boventoon, terwijl de dochter wanhopig worstelt om een eigen plek te verwerven binnen het gezin. In haar zoektocht naar identiteit wordt pijnlijk duidelijk dat hoe verder haar moeder aftakelt,hoe meer de dochter zichzelf kan zijn.
Eva is een emotioneel, literair portret van een onmogelijke moeder-dochterverhouding.

Mening Marjon:
Een aangrijpend verhaal over de moeder van de auteur. Deze moeder krijgt op jonge leeftijd een ernstige hersenziekte, waardoor ze onder andere gaat dementeren als ze nog middenin het leven staat. Bregje schrijft heel puur over het leven van vooral haar ouders. Af en toe kwam ik dingen tegen die ik niet relevant vond en iets te vaak las ik herhalingen van het begin van een zin: ‘mijn oma zal’ en ‘ik herinner me’, maar dat doet toch niets af aan hoe goed en aangrijpend dit boek is, hoe het je raakt. Daar is ze heel goed in geslaagd. Je leest ook hoe de moeder-dochterrelatie verandert door deze ziekte. Heftig. Aanrader.

*****

Marjon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.