Familiegeheimen (Astrid Holleeder trilogie 3)

Auteur: Astrid Holleeder
Uitgever: Lebowski
Jaar: 2019
Bladzijden: 416

Over het boek:
In Familiegeheimen vertelt Astrid Holleeder openhartig en meeslepend over het leven dat zij en de andere leden van de familie – moeder Stien, dochter Miljuschka, zus Sonja en haar kinderen Richie en Francis – leiden, voor en tijdens het proces tegen Willem Holleeder. Maar vooral is er ruimte om na te denken over een leven daarna.

Hoe neem je afscheid van een gezinslid? Hoe leef je met gevoelens van schuld, angst en verraad; hoe verhoud je je in een nieuwe gezinsformatie tot elkaar en tot de buitenwereld, en hoe kijk je naar de toekomst?
In gesprekken met haar therapeute geeft Astrid Holleeder volledige openheid over haar diepste zielenroerselen, en zijn we getuige van de hernieuwde band met haar dochter Miljuschka, over wie ze nog niet eerder schreef.

”Splitsen komt doordat je niet geleerd hebt een mens in zijn totaal te ervaren, met zijn goede en zijn slechte kanten, en toch het vertrouwen te behouden.”

Familiegeheimen – het slot van een trilogie, samen met Judas, en Dagboek van een getuige, – is een pleidooi voor een bestaan dat niet bepaald wordt door anderen. Een leven waarin Astrid Holleeder het heft in eigen hand neemt, en kiest voor de liefde en niet voor de haat.

‘Wat ga je nu doen?’
‘Even naar Mil. Ik moet haar een vraag stellen, die ik haar nog niet heb durven stellen. En dan kan ik verder met mijn leven.’

Mening Marjon:
Dit is een heel persoonlijk, bijna intiem boek. Door haar vorige boeken is Astrid Holleeder een beetje van ons allemaal geworden en je kan niet anders dan met haar meeleven. Dat ligt zeker ook aan haar openhartige manier van schrijven. Ze komt heel open over, heel puur. Ze raakt je. In dit boek schrijft ze over haar zoektocht naar rust, naar een leven zonder angst, over het analyseren van haar familie en haar emoties, met behulp van ‘Iris’. Ze vertelt over haar contact met zus Sonja, dochter Miljuschka, over haar eenzaamheid, haar gezondheid, haar depressieve gevoelens (die een duidelijke oorzaak bleken te hebben). Het boek was niet meer weg te leggen en ik vind het jammer om te lezen dat dit het laatste boek zou zijn. Maar ik vind dit boek zeker een mooie afsluiting. Aanrader.

*****

Marjon.

Voorgaande boeken:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.