Gevaarlijke gluten

gevaarlijkegluten

Auteur Shelly L. Stuart
Uitgever Standaard Uitgeverij
Jaar 2010/2012
Aantal bladzijden 348
ISBN 9789002252372

Korte samenvatting
Is het eten van volkorenbrood en andere granen zoals pasta als basisvoedsel nog wel gezond? Zijn de grote hoeveelheden ongezond gluten, een kleverig eiwit dat voornamelijk in granen zit, die we hierdoor binnenkrijgen verantwoordelijk voor de stijging van het aantal gevallen van CVS, depressie, gewrichtsproblemen, osteoporose en voedselallergieën?

In Gevaarlijke gluten worden alle mogelijke symptomen van glutenintolerantie en glutenallergie uitvoerig belicht. Glutenintolerantie wordt te weinig (h)erkend en wordt vaak niet ontdekt. Dikwijls krijgen mensen een verkeerde diagnose waardoor ze jarenlang problemen blijven ondervinden.

Auteur Shelly Stuart bespreekt de verschillende manieren waarop glutenintolerantie kan worden getest, vertelt hoe ze zelf het glutenvrije dieet heeft uitgestippeld dat voor haar werkt, geeft tips om je lifestyle aan te passen en aanbevelingen bij complicaties.

Mening
Dit boek is een eye-opener. Sinds enkele maanden weet ik dat ik ook glutenintolerantie heb en ik ben enorm opgeknapt van glutenvrij eten. In dit boek (wetenschappelijk onderbouwd) wordt uitgelegd waarom het voor iedereen beter is om glutenvrij te eten en wat het met je lichaam doet als je gluten eet. Voor alle duidelijkheid: gluten zijn de eiwitten uit tarwe en granen. Het bevindt zich behalve in brood, tarwe, pasta, bier, koek, enzovoort ook in veel kant-en-klaar-producten, medicijnen, supplementen, make-up en zelfs sommige soorten tandpasta. In dat opzicht is dit boek incompleet. Het bevat veel wetenschappelijke taal. Voor mij persoonlijk was dat niet zo’n probleem want ik volgde al vele studies over voeding. Maar als je een volkomen leek bent op dat gebied, komen de wetenschappelijke termen wel erg op je af. Verder bevat het geen dieetsuggesties of uitgebreide lijsten over wat wel en niet kan. Wel bevat het globale lijsten. Het biedt wel veel inzicht in glutenintolerantie en zal het zeker een openbaring zijn als je dit leest en over de wetenschappelijke termen heen kan lezen. Prettig leesbaar.

Aantal sterren (maximaal 5) ****

Marjon.

3 gedachten over “Gevaarlijke gluten”

  1. Kan me voorstellen dat je veel aan dit soort boeken hebt!

    Laat je nu ook alle tandpasta enzo weg met gluten (staat dat er op als dat er in zit?)

    1. Ik weet niet of dat er op zit, maar ik gebruik Paradontax en dat is inderdaad glutenvrij. Ik vind dit soort boeken ook geweldig interessant. Kan ik me helemaal in verliezen!

  2. aha dat wist ik niet! Ik gebruik Paradontax ook al jaren!
    heerlijk om je te verliezen in zo;’n boek en het is nog informatief ook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.