Gouden jaren

Auteur: Annegreet van Bergen
Uitgever: Atlas Contact
Jaar: 2016
Bladzijden: 352

Over het boek:
‘In 1952 deelde ik een stofzuiger met mijn schoonmoeder.’ ‘In 1961 zond de televisie 24 uur uit – per week.’ ‘In 1965 moesten we naar de buren om te bellen.’

Gouden jaren vertelt het verhaal van de ongekende naoorlogse groei die ons leven op alle fronten heeft veranderd. De wekelijkse teil werd een dagelijkse douche, het papieren loonzakje een digitale bankrekening en de boterham met tevredenheid een broodje gezond. Vertrouwde beroepen verdwenen, nieuwe deden hun intrede. Wie had er in de jaren vijftig al gehoord van mondhygiëniste of activiteitenbegeleider?

Gouden jaren staat vol met herkenbare anekdotes, scherpe observaties en schitterende foto’s. Het laat zien hoe compleet anders ons leven er een halve eeuw geleden uitzag en dat we rijker zijn geworden dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden.

Mening Marjon:
Dit was een feest om te lezen. Veel herkenning en juist ook niet, omdat het dan van voor mijn tijd (1965) was. Annegreet schrijft op een hele prettige manier over het leven in Nederland van na de Tweede Wereldoorlog tot aan nu. Zaken waarover je je verbaast en wat je doet glimlachen. Het doet je wel inzien hoe goed we het eigenlijk hebben nu. Zelfs de armoede van nu is ‘beter’ dan de armoede van toen, al blijft armoede schrijnend genoeg. En kwam je in de Jaren 50 in een Verpleegtehuis en was je niet meer mobiel, dan bracht je de rest van je leven in een bed op een zaal met nog een heleboel bedden door: nu krijg je een eigen kamer en word je aan alle kanten bezig gehouden. We verlangen vaak terug naar vroeger maar vergeten de minder leuke zaken. Er is niet alleen veel veranderd, maar ook ten goede veranderd. En toch blijft het sentiment hoogtij vieren. Erg leuk om te lezen, rijkelijk voorzien van foto’s. Wat een aanrader!

*****

Marjon.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.