Hanna’s Vlucht (Serie van 13 – deel 3)

 

Auteur: Sanne van Havelte
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Jaar: 1936
Bladzijden: 261

Over het boek:
Hanna, het artistieke, jongere zusje van Frans van Eek, maakt met haar achterneef Bob een vakantiereisje.

Bob en Hanna, twee jonge mensen die elkaar van kind af gekend hebben en altijd vriendschappelijk met elkaar hebben omgegaan, zijn uitgenodigd om een paar weken te komen logeren in de pastorie van een kleine Friese gemeente, waar Tim Huizinga na zijn huwelijk met Miek ter Hegge (lees “Mieks moeilijkheden”) beroepen is.

Luchthartig als zij zijn en belust op uitgangetjes en pretjes, lijkt het hun beiden maar taai en vervelend daar in die negorij in het noorden -zoals ze het noemen- maar aan de andere kant zijn ze toch wel nieuwsgierig hoe ze Tim en Miek als dominee en domineese zullen aantreffen.

Al spoedig blijkt dat zowel Bob als Hanna hun oppervlakkige leventje meer dan beu zijn en mede door het buurjongetje Daantje – dat een grote rol in hun leven gaat spelen – komt een ommekeer bij beiden tot stand, die zij zelf niet voor mogelijk hadden gehouden.

Hoewel ze van elkaar houden, durft Hanna, hun lichtzinnige liefdesavonturen indachtig, een relatie met Bob niet aan. Daantje fungeert als Cupido…

Mening Marjon:
Aan dit boek merk je meer dat het zich afspeelt bijna honderd jaar geleden. Hanna is voor haar tijd erg vlot en zelfstandig maar zal zich uiteindelijk toch een beetje moeten voegen naar een man. Het zindert wel tussen haar en Bob en dan komt er ook nog een weesjongetje op hun pad… Het brengt ze dichter bij elkaar maar is Hanna in staat om een stapje terug te doen om zich zo te voegen naar Bob? Boek leest prettig weg: ik heb hier de eerste druk uit 1936 en die uitgave is zelfs nog voorzien van tekeningen met onderschrift. Geweldig! Op naar het vierde deel van de dertien.

*****

Marjon.

Voorgaande delen:

  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.