Hartstikke lekker

hartstikkelekker

Auteurs: Annemieke Jansen & Janine Jansen
Uitgever: Fontaine Uitgevers
Jaar: 2015
Bladzijden: 190

Over het boek:
Wilt u gezond en toch lekker eten? Bijna geen enkele keuken is zo gezond en zo lekker als de mediterrane. De recepten in dit boek zijn er grotendeels op gebaseerd. Ze vormen de aanzet tot een verantwoord eetpatroon waarmee u de kans op hart- en vaatziekten, nieraandoeningen en herseninfarcten aanzienlijk verkleint.

De auteurs zijn zussen: Annemieke is cardioloog, Janine is grafisch ontwerper.
Zij groeiden op met een vader die vanwege zijn ziekte vet- en zoutloos moest eten. Deze jeugd, hun kennis en passie voor koken hebben dit bijzondere boek opgeleverd. Het staat vol eenvoudige, gezonde en vooral lekkere recepten die een laag zout- en suikergehalte combineren met de juiste vetten en goed gekozen smaakgevers.

‘Hartstikke lekker’ laat zien welke ongezonde ingrediënten in gerechten gemakkelijk te vervangen zijn door gezondere, zonder concessies te doen aan de smaak. Een verrassend kookboek met ruim honderd recepten voor iedereen: jong en oud, kerngezond en een beetje of chronisch ziek.

Mening Marjon:
Ik las enthousiaste recensies en ik had dan ook hoge verwachtingen van dit boek. Gezond eten willen we allemaal en een boek met recepten waar minder zout en suiker voor nodig is, spreekt aan.

Maar eigenlijk viel het me een beetje tegen. Stellingen als ‘beter niet meer dan 4 eieren per week’ en de angst voor verzadigd vet zijn inmiddels wel achterhaald. Het is wetenschappelijk zelfs bewezen dat het gezonder is om in verzadigd vet te bakken, dan in olie. Olie kun je beter koud gebruiken.

Er staan wel fantastische en niet al te moeilijke recepten in; het aantal ingrediënten is laag, altijd fijn. Dat maakt de drempel om het te bereiden lager. Wat diezelfde drempel juist weer verhoogt is dat er veel ingrediënten in staan die niet alledaags zijn. Ik denk dat dat de gewone man enigszins tegenhoudt. Ook mij hield het tegen omdat ik op mijn geld moet letten. Ik maakte er wel drie gerechten uit en die waren én makkelijk te maken én ze waren zalig en voor herhaling vatbaar:

Hartstikkelekker-collage

Linksboven zie je comtéwafeltjes, die worden bereid bij de gepofte knoflooksoep – rechtsboven. Linksonder zie je Gebakken pastinaak met champigons en mosterdsaus. Ik voegde daar ook gesnipperde ui aan toe, omdat ik daar gek op ben en dat wel leek te passen. En dat smaakte goed. Rechtsonder zie je Pasta met walnoten, wat een wel heel simpel, maar verrukkelijk gerecht is. Ik heb genoten van het bereiden van deze gerechten en smaakte allemaal heerlijk. Dat inspireert.

Het boek heeft geen harde kaft en geen leeslint. Het is verder voorzien van prachtige en stijlvolle foto’s, die zeker zullen inspireren.

Het boek is ingedeeld als volgt:
Inleiding (Over ons, het meditterane dieet, vetten, zout, noten, suiker en andere koolhydraten),
Lunch, borrel, vooraf
Soep, pasta, salades
Vlees, vis, groente
Zoetigheden
Register

Voor iedereen die graag gezond en lekker wil eten en die niet bang is om wat meer geld uit te geven en de wat specialere winkels te bezoeken zeker een aanrader.

****

Marjon.

 

8x bekeken

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.