Heida

Auteur: Steinnun Sigurdardóttir
Uitgever: HarperCollins
Jaar: 2019
Bladzijden: 288

Over het boek:
De IJslandse Heiða liet een modellencarrière in New York links liggen en koos voor haar roots. En dan niet het hippe, rumoerige Reykjavik, maar een afgelegen boerderij met ¬ schapen aan de voet van de IJslandse highlands. Daar heeft ze als buurvrouw Katla, IJslands beruchtste vulkaan. En juist in dit onherbergzame gebied wordt Heiða de vrouw die ze wil zijn.
Van een verlegen en onzeker meisje ontpopt ze zich tot een sterke vrouw die het in haar eentje opneemt tegen een energiebedrijf dat haar streek en schapen bedreigt. Tegen alle verwachtingen in blijft ze bewust single. Terwijl ze beetje bij beetje leert om te gaan met de ups en downs van het leven in de natuur, komt ze steeds dichter bij zichzelf.
Heiða is een prachtig en inspirerend verhaal over de kracht van de natuur en het kiezen voor jezelf.

Mening Marjon:
Wat een bijzonder verhaal van een bijzondere vrouw die alles vertelt alsof het maar doodnormaal is wat ze doet. Heida runt in haar eentje haar boerderij ergens in een afgelegen hoekje van IJsland. Dit terwijl ze ook een modellencarrière had kunnen hebben. Ze koos voor dit eenzame leven en vertelt over het harde werken, het harde leven soms ook, over haar depressies, maar ook over haar jeugd, haar ouders. Daarnaast speelt een grote rol dat ‘men’ op haar land een krachtcentrale wil plaatsen. Ze wil dat koste wat koste voorkomen. Niet eens voor zichzelf maar voor het land zelf. Ze zegt het treffend: ik bezit geen land, het land bezit mij. Ze maakt naast dit alles versjes die ook in het boek geplaatst zijn, gewoon in de korte hoofdstukjes waaruit het boek bestaat. Ik heb het met veel plezier gelezen, al moest ik wel even wennen aan de recht toe recht aan schrijfstijl. Heel bijzonder boek.

Ik ontving het boek van de uitgever waarvoor mijn hartelijke dank!

*****

Marjon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.