Hemelsleutels

Schrijver: Tania Heimans
Uitgever: Artemis & Co
Jaar: 2008
Aantal blz: 234

Over het boek:
Aangrijpend debuut over een meisje dat opgroeit in de jaren zeventig.

Linde is een jong meisje met een levendige fantasie en een verantwoordelijkheidsgevoel dat groter is dan ze kan dragen. Ze woont met haar vrijdenkende ouders in Rotterdam, op de bovenverdieping van het huis van haar oma. Wanneer haar moeder de dood vindt tussen de hemelsleutels, gaat Linde op zoek naar antwoorden. Waarom vond haar moeder het leven zo zwaar dat ze van het balkon is gesprongen? En in hoeverre is Linde schuldig aan de dood van haar moeder? Haar vader en haar grootouders kunnen haar niet helpen deze vragen te beantwoorden. Zij hebben Linde juist nodig om hun eigen verdriet te verwerken. Uiteindelijk trekt Linde haar eigen, schokkende conclusies. Conclusies die haar dwingen zich te richten tot het enige familielid dat niemand nodig lijkt te hebben: haar dementerende oma. In de verwarrende wereld van deze oude vrouw kan Linde zich verschuilen voor de harde realiteit.

In deze indringende debuutroman over een opgroeiend meisje in de vrije jaren zeventig stelt Tania Heimans met schrijnende humor een nog altijd actueel onderwerp aan de kaak: de vergaande seksualisering van de maatschappij. GeĂŻnspireerd door haar eigen jeugd in Rotterdam neemt zij de lezer mee in de verwarrende, van vrije seks vergeven wereld van Linde, een jong meisje dat wanhopig op zoek is naar veiligheid en structuur.

Mening Marjon (29 december 2009):
Dit boek laat je vanaf de eerste bladzijde niet meer los. Wat ongelofelijk goed neergezet. Ik heb totaal geen vergelijkbare jeugd gehad, maar groeide wel in dezelfde tijd op, waardoor er veel herkenbaarheid was. Het boek wordt verteld door Linde zelf, als 6-jarig meisje tot ongeveer haar 9e en ze kijkt de wereld in zoals een meisje dat doet. Haar innerlijke belevingswereld wordt steeds groter, omdat dat haar enige houvast is. Heftig, verdrietig, afschuwelijk en ook: humor, vooral dat. Heel bijzonder boek.

*****

Marjon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.