Het Eiland

Schrijver Victoria Hislop
Uitgever Boekerij
Jaar 2010
ISBN 9789022556481
Aantal blz.366

 
Korte samenvatting
Alexis (26) gaat met haar vriend Ed op vakantie naar Kreta. Haar moeder geeft haar een brief mee voor een oude vriendin. Deze Fotini onthult de levensgeschiedenis van Alexis’ moeder en de familie Petrakis. Deze fascinerende terugblik, die bijna de hele familieroman beslaat, loopt van 1939 tot heden. Vanaf grootmoeder Eleni speelt de historie zich deels af op het leprozeneiland Spinalonga, voor de oostkust van Kreta (‘Plek van de Levende Doden’). De auteur, die zich terdege heeft verdiept in de ziektegeschiedenis van melaatsheid, schetst met veel couleur locale het leven op het eiland en in de Kretenzer gemeenschap. Dit meeslepende debuut werd vergeleken met ‘Kapitein Corelli’s mandoline’. Achter in het boek is een toelichting op lepra opgenomen. Volle bladspiegel, vrij kleine druk.
 
Mening
Wat een heftig boek, maar vooral ook een mooi boek. Noem me onwetend, maar ik wist niet eens dat Spinalonga een leprozenkolonie was en ben geschokt dat dit alles nog zo relatief dichtbij in de tijd heeft plaatsgevonden. Ik denk dat Victoria Hislop het prachtig heeft verwoord en dat mooi in balans gebracht door er een roman van te maken. Af en toe struikelde ik over een vaag knullige schrijfstijl – maar ik ben me ervan bewust dat dat ook de vertaling kan zijn.
 
Aantal sterren (maximaal 5) ****
 
Marjon.

9 gedachten aan “Het Eiland”

 1. Of het echt een boodschap heeft weet ik niet, maar wel een verhaal van iets wat echt zo was. Ik vond het best schokkend. Verder is het gewoon een roman. Ik herlees nu Het Vlammende Kruis van Diana Gabaldon. Dik boek, maar was het al deels aan het herlezen dus daar ben ik zo doorheen. Daarna overweeg ik Dinsdagvrouwen en direct er achteraan het vervolg te gaan lezen!

  1. Kan ik me voorstellen!
   En nu een herlezer dus!
   Ik ben gisteravond begonnen in Julie & Julia
   maar leest nog niet zo vlot. Staan veel moeilijke woorden in dat ik denk wat?!
   Dus nu net het eerste hoofdstuk uit 😉 We zullen zien of ik er doorheen kom! Het lijkt me wel een leuk gegeven dat ze al die recepten gaat maken en daardoor ook een groeiproces doormaakt.

   1. Ik ben heel benieuwd naar dat boek Julie & Julia!

    Ik heb mijn herlezer al bijna uit, heb het in delen tussen andere boeken gelezen.

 2. OT: Klopt ja, als je een log aanklikt dan zie je de tekst ernaast niet meer. Die is alleen zichtbaar op de homepage. Heb al gekeken of ik dit kan veranderen, maar volgens mij is dit gewoon de lay-out die ik gekozen heb bij WP.

  Nog bedankt voor je felicitaties 🙂

  Een fijne dag!
  liefs Insoon

 3. OT: M’n nichtje is niet zo goed in spellen, dus met PAAD bedoelt ze PAARD, haha 😉 Je avatar is inderdaad nog niet zichtbaar. Heb je dat bij gravatar aangemaakt? Het was gisteravond stuiterdruk bij de Intratuin, vooral bij de kassa’s lange rijen. Was is ASS?

  Heb een fijne dag!
  liefs Insoon

 4. Bedankt voor de uitleg! Volgens mij had je het al een keer verteld, maar wist het niet meer precies. Mijn neefje heeft HS en kan bijv. ook niet tegen teveel prikkels… Maar als je het van jezelf weet kun je er wel makkelijker rekening mee houden hĂš.

  liefs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.