Het ene talent (Serie van 13 – deel 6)

Schrijver: Sanne van Havelte
Uitgever: Van Holkema & Warendorf
Jaar: 1945
Aantal blz: 210
Over het boek:
Lies Wessels heeft maar Ă©Ă©n talent: haar omgeving gezellig te maken, sfeer te scheppen.
Als ze een paar dagen naar haar broer gaat, die dokter is in het oosten van het land, om afscheid tenemen voordat ze weer heerlijk, met haar vriendin Maddie naar het zuiden van Frankrijk trekt, bemerkt ze de ontreddering in het gezin en ziet ze het leven en de praktijk van haar broer ten onder gaan door het gemis van zijn vrouw, die in Zwitserland is voor herstel van gezondheid.
Zal zij haar ene talent begraven en er rustig tussenuit trekken, of moet zij het dienstbaar maken in het huis van haar broer en haar eigen verlangens de kop indrukken?
Na een moeilijke strijd kiest zij het goede en vindt een dergelijke dankbare taak, dat zij later niet begrijpt ooit het gevoel te hebben gehad zich op te offeren.
Henk van Eek intussen heeft volgens Lies vijf talenten. Hij is een zeer begaafd jong schrijver die zijn roeping erkent, maar er tot dusver nog niet voldoende vertrouwen in had om zijn vaste baan als journalist er aan te geven en de weg te volgen die zijn talenten hem zo duidelijk aanwezen.
Het is Lies tenslotte die, met terzijdestelling van eigen wensen, hem de weg opent die zij gezamenlijk gaan moeten.
.
Mening Marjon (17 januari 2010):
Ook in dit boek komt de rolverdeling van die tijd weer duidelijk aan bod en dan zie je vanuit 2010 in hoe belachelijk dat kon zijn. Hij wil zich wijden aan zijn schrijftalent en daarmee is hun inkomen niet verzekerd. Zij heeft jaargeld van een overleden tante, maar dat ‘mag’ niet worden gebruikt, want de man hoort voor zijn vrouw te zorgen. En dus gaan ze maar niet trouwen. Ik was me aan het ergeren tijdens het lezen van dit boek en besefte dat ik dit boek niet het beste boek van Sanne van Havelte vind. Het komt niet op dat vrolijk niveau, op dat niveau dat over het leven gaat. Jammer, maar zo’n minder boek schijnt elke auteur te hebben. Dus ik ga binnenkort rustig verder met het 7e boek.
.
Het ene Talent is het 6e boek uit de serie van 13. De hoodfrollen worden vertolkt door Lies Wessels en Henk van Eek. Henk is de jongste broer van Frans (1e boek Hun geheim) en Hanna (3e boek Hanna’s vlucht). Zowel Frans met zijn gezin als Hanna met haar gezin komen in dit boek weer voor. Ook komen er brieven van Bart en Juul uit het vorige boek In de Storm voor. Dat vooral maakt het weer erg leuk. 🙂
.
*****
.
Marjon.
.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.