Het geheime leven van de koe

 

Auteur: Rosamund Young
Uitgever: Atlas
Jaar: 2017
Bladzijden: 160

Over het boek:
Op de biologische boerderij van Rosamund Young in Engeland mogen de koeien (en varkens, en kippen, en schapen) letterlijk gaan en staan waar ze willen. Bij hun pasgeboren kalf blijven, of deze aan oma toevertrouwen? In de
wei onder de kersenboom grazen, of toch boven op de heuvel? Naar de schuur hollen bij regen, of gewoon onder de heg schuilen? Decennialang heeft Young haar dieren uitgebreid kunnen observeren en ze constateert dat deze consequent slimme, logische keuzes maken die hun welzijn verhogen. Aan de hand van de meest aandoenlijke anekdotes over haar kudde laat ze zien dat het intelligente beesten zijn die hun kroost en elkaar liefhebben, samen spelen en levenslange vriendschappen sluiten. Maar door het moderne, grootschalige boerenbedrijf hebben wij mensen steeds minder oog voor dit natuurlijke gedrag. Het geheime leven van de koe is een hartverwarmend kijkje achter de schermen van een traditionele boerderij, en een pleidooi voor een bewustere omgang met de dieren die ons van vlees en zuivel voorzien. Het is het perfecte boek voor de stedeling die verlangt naar de natuur, maar ook voor landbouwingewijden die altijd al dachten dat het ook anders kan.

Mening Marjon:
Dit boek laat zien hoe koeien in elkaar steken en hoe het allemaal anders kan. Het zet je absoluut aan het denken en ik ga er vanuit dat dat voor iedereen opgaat die dit boek gaat lezen. En ik kan het aanraden! Lieve, leuke, ontroerende en grappige anekdotes over haar koeien heeft Rosamund neergezet en ik heb er van genoten! Soms was het wat verwarrend: zo heb je Dorothy met dochter Little Dorothy en kleindochter Very Little Dorothy 🙂 Rosamund vertelt over de band die ze met haar koeien (en andere dieren) krijgt, over de vriendschappen tussen de dieren onderling, hoe de dieren elkaar helpen, hoe ze zichzelf (fytotherapeutisch) helpen door bij bepaalde aandoeningen bepaalde planten te eten en nog veel meer. Af en toe kom je een foto tegen. Een heel bijzonder boek!

Toch een kanttekening: ik vraag me namelijk af of deze Rosamund zelf vlees eet en waar ze als boerderij van leven. Melkkoeien houden ze niet meer, maar ik mag er vanuit gaan dat het dus vleeskoeien zijn en er ook geregeld koeien naar het slachthuis gaan. Het is en blijft het echte leven natuurlijk. Daar schrijft ze niets over. En er is toch verschil tussen dit echte boerenbedrijf en bijvoorbeeld Het Beloofde Varkensland (waar ik vaak langskom en ook volg).

****

Marjon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.