Het graf (Inspecteur Wallander 9-1 – kort verhaal)

Schrijver: Henning Mankell
Uitgever: De Geus Spanning
Jaar: 2004
Aantal blz: 93

Over het boek:
De grote populariteit van Henning Mankell in de Lage Landen was in 2004 reden voor de CPNB, de organisatie die in Nederland collectieve promotie voor het boek verzorgt, om hem te vragen het geschenk voor de Maand van het Spannende Boek 2004 te schrijven.
Henning Mankell schreef voor deze geschenkuitgave een nieuw Wallander-verhaal. In Het graf, zoals het boek heet, bezoekt Kurt Wallander een huis op het platteland van Zuid-Zweden dat hij van plan is te kopen. Zijn dochter Linda woont tijdelijk bij hem in zijn flat in de Mariagatan – zoals in Voor de vorst beschreven – en Kurt wil eindelijk weleens de stad achter zich laten. Het huis heeft beslist een opknapbeurt nodig, maar het heeft een grote tuin en er is een prachtig uitzicht. Terwijl Wallander door de tuin dwaalt, struikelt hij. Eerst schenkt hij geen aandacht aan het voorval. Pas als hij weer wil wegrijden, vraagt hij zich af waarover hij nu eigenlijk gestruikeld is. Hij loopt nogmaals de tuin in en stuit daar op de botten van een mensenhand. Dat is het begin van een onderzoek dat hem naar de periode van de Tweede Wereldoorlog voert.
In Het graf passeert ook de jonge rechercheur Stefan Lindman, de hoofdpersoon uit de bekroonde misdaadroman De terugkeer van de dansleraar, uitgeroepen tot Beste Thriller van 2005 door bezoekers van de website Crimezone.nl (Zilveren Vingerafdruk 2005).
Het graf verscheen in een oplage van 435.000 exemplaren, een aantal dat 5000 exemplaren hoger lag dan het geschenk van Nicci French in 2002. Het zal niet als een reguliere handelseditie verschijnen. Mogelijk dat Henning Mankell het verhaal zal gebruiken voor een langere roman of een film.

Mening Marjon (20 juli 2007):
Een typische Mankell natuurlijk. Met Kurt Wallander in de hoofdrol en volgend op Voor de Vorst. Jammer dat het maar 93 bladzijden was en het toch erg ingekort lijkt te zijn. Ik denk dat dit verhaal best een normaal boek kan vullen.
Voor liefhebbers: dit boekje is niet te koop, het was een cadeauboekje in 2004 in ‘De maand van het spannende boek’ juni. Maar tweedehands komt het nog wel eens voor. Ik kwam het tegen bij Bol Tweedehands.

*****

Marjon.

Voorgaande delen:

2 gedachten aan “Het graf (Inspecteur Wallander 9-1 – kort verhaal)”

    1. Dat er misschien sprake was van plagiaat wist ik helemaal niet. Dat lees ik nu voor het eerst. Maar ik lees hier ook dat het ontkracht wordt. We zullen het nooit meer weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.