Het verborgen raadsel

Schrijver: Will Lavender
Uitgeverij: Bruna
Jaar: 2008
Aantal blz.: 254

Over het boek:
“Er is een moord gepleegd.” Niemand wist hoe hij hierop moest reageren. Een jongeman op de achterste rij lachte hardop. Williams glimlachte. Hij keek weer neer op zijn lessenaar en veegde iets van het oppervlak. ” Niet een echte moord”, zei hij. “Nee, dit is een moord die in de toekomst zou kunnen plaatsvinden. Een…..” De man wachtte even, keek op naar de groep en zwaaide met zijn hand door de lucht alsof hij het woord dat hij zocht probeerde te vangen. ” Een hypothetische” zei een meisje op de voorste rij. “Juist!” zei Williams, “Een potentiele moord, moord in de toekomende tijd. Er moeten namelijk een heleboel dingen gebeuren voordat deze moord zal plaatsvinden. Een heleboel dingen, die jullie, als jullieslim genoeg zijn, kunnen voorkomen.”

Een groep ouderejaarsstudeneten fylosofie heeft zich ingeschreven voor het college Logica en Argumentatieleer. Aan de hand van tips en hun eigen logica moeten ze een fictieve zaak van een vermist meisje oplossen. Wanneer dit niet lukt binnen de zes weken die de cursus duurt, zal het meisje vermoord worden. Drie van de studenten, Mary, Brian en Dennis raken steeds meer geobsedeerd door het raadsel. Zeker als blijkt dat dezaak gebasseerd is op een vermissing van jaren geleden.

Mening Ghita (26 januari 2009):
Wat een boek, echt een pageturner. Want net zoals Mary, Brian en Dennis wou ik ook zo graag weten hoe dit raadsel in elkaar steekt. De studenten bijten zich helemaal vast in de oude vermissingszaak. Het begint met het raadsel van het vermiste meisje, Polly, maar langzaam maar zeker komen ze op sporen van een ander vermist meisje, dat veel op Polly lijkt. Wat is er destijds gebeurd, wat is waarheid en wat is deel van het raadsel. Wie kun je vertrouwen, en wie niet. Wat heb je ervoor over om achter de waarheid te komen, of te ontdekken dat iets niet waar is. Het loopt op een gegeven moment allemaal door elkaar heen dat je jezelf gaat afvragen, wat is echt en wat is verzonnen, en bestaat Polly misschien echt. Omdat je die vraag beantwoord wil zien, blijf je lezen, want de oplossing het raadsel wordt tot het einde bewaard gebleven.

*****

Mening Marjon (24 maart 2009):
Ik heb gisteravond dit boek uitgelezen en ik heb er wat gemengde gevoelens over. Het is absoluut een pageturner. Het wordt echt pas op het laatst duidelijk hoe het zit. Maar eigenlijk vond ik dat een beetje vergezocht. Verder vond ik het een ‘moeilijk’ boek, een waar je absoluut je aandacht moet bijhouden, het las niet altijd even lekker. Maar dan… hoe het in elkaar zit, hoe je steeds op het verkeerde been wordt gezet, hoe werkelijkheid en fictie door elkaar lijken te lopen… Boeiend! Dus ja… Ik vind het evengoed een aanrader!

****

Ghita en Marjon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.